Zlatina letnja čorba

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 4 paradajza
  • 3 čena belog luka
  • sveži začini – bosiljak, origano, majčina dušica (po želji)
  • so, maslinovo ulje

Priprema:

Tikvice oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Paradajz potpite u ključalu vodu na 2 minuta, a zatim prebacite u posdu ledene vode da biste lakše uklonili kožicu. Oljuštite i sitno iseckajte paradajz. Na maslinovom ulju propržite tikvice, dodajte beli luk i posolite. Posle 15-ak sekundi, kad luk zamiriše, dodajte paradajz i nalijte vodom do gustine koju želite. Krčkajte na laganoj vatri nekih 20-ak minuta. Dolivajte vodu ako mnogo ispari. Dodajte sveže začine i pustite da kuva još nekih 5 minuta. Probajte i popotrebi doterajte ukus.

Poslušite uz parče hleba ili malo sira.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je zaista jednostavna čorbica koju možete po želji obogatiti na razne načine. Možete dodati začine koje volite, recimo čili se odlično uklapa. Sitna testenina je super ideja, kao recimo tarana ili one minijaturne zvezdice.

Za ukras, prilikom serviranja upotrebite sveže začinsko bilje, najbolje se slažu listići bosiljka. Ja sam u frižideru imala mikrobilje, pa sam iskoristila mikro grašak. Oduševljena sam ovim otkrićem i u nekom od narednjih postova pisaću vam o mikrobilju i njegovim blagodetima.

Ukoliko vas mrzi da ljuštite paradajz možete iskoristiti i šljivar iz konzerve, mada bi stvarno bila šteta, jer su pijace pune predivnog mesnatog paradajza.

Nakon ovakve čorbice, dovoljno vam je jedno parče grilovanog mesa ili ribe i par listova zelene salate. To je pravi letnji ručak koji će vas zasititi, a neće opteretiti vaš stomak dugim i napornim varenjem. Ovakve lagane čorbe su super ideja za večeru.

Od kad sam pre par dana čula ovaj recept od jedne beogradske gospođe, jedva sam čekala da probam. Znate, to su one mudre dame iz centra koje su tu od pamtiveka i koje umeju da se snađu da ni od čega naprave gozbu. Čak i onda kad se napolju usija asfalt i nikome nije do kuvanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno