Sastojci:
- ZrnoRa tortija čips
- 2 zrela avokada
- sok od pola limete ili limuna
- 1-2 čen belog luka
- nekoliko čeri paradajza
- so, biber, maslinovo ulje, ljuta papričica po želji
- 1/2 mere majoneza
- 1/2 mere gustog jogurta
- 1 čen belog luka
- 2 kašike limunivog soka
- tucana paprika po želji
- 2 zrela paradajza
- par listova svežeg bosiljka
- so, biber, maslinovo ulje
Priprema:
Gvakamole: Viljuškom izgnječite avokado, dodajte limunov sok, ispasiran ili sitno seckan beli luk, začine, ulje i dobro izmešajte. Paradajz iseckajte sitno i dodajte ga neposredno pred služenje, da ne bi pustio previše tečnosti.
Majonez umak: pomešajte majonez i jogurt, dodajte limunov sok i beli luk. Izmešajte dobro da se sve sjedini. Pospite tucanu ili dimljenu papriku po želji.
Pradajz umak: kupite lep, zreo paradajz, sa što manje žilica, ili koristite čeri. Iseckajte paradajz na sitne kockice, posolite, pobiberite i dodajte par kašika maslinovog ulja. Makazicama sitno iseckajte bosiljak i sve fino izmešajte.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
U gvakamole može da ide i ljubičasti luk, meni baš ne prija crni luk ni jedne vrste, ali to vas ne sprečava da ga dodate. Probajte obe verzije, pa odaberite svoju omiljenu. Takođe, možete dodati i svežu ljuti papričicu. Gvakamole najviše volim da jedem za doručak, uz barena jaja ili prosto kao namaz uz neki fini, tostiran hleb. Može se jesti i za večeru, ali vodite računa pošto avokado ima dosta masnoće. Bez obzira što su to zdrave masti, ako pazite na liniju, nije najbolji izbor za večeru. Osim u ovakvim slučajevima kada je guilty pleasure night kao recimo finale EP u fudbalu koje je jednom u 2 godine. Tada je sasvim je da jedete avokado uveče. Probala sam da pravim gvakamole štapnim mikserom, ali nije to to. Mnoogo je bolji ukus i tekstura kada ostanu komadići avokada u njemu.
Umak sa majonezom je ovde jedini uljez u ovim #zdravo #vege #posno kombinacijama. Kao i sve nezdrave namirnice, ako ga jedete zaista retko, neće vam ništa biti. A možete i sami da napravite majonez, jednom ćemo se i toga igrati. Ukoliko nikako ne konzumirate majonez obe mere zamenite grčkim jogurtom, dodajte limun i beli luk, možete dodati i malo kari začina.
Za paradajz verujem da vam je sve jasno, isecite ga što sitnije. Koristite što kvalitetnije maslinovo ulje. Možete dodati još neke začine ako želite, mada je svež bosiljak sasvim dovoljno aromatičan, pogotovo ako ste ga upravo ubrali na terasi ili u bašti.
Da vam kažem, ove tortilje mogu da se jedu i bez ikakvih umaka, preukusne su same za sebe.
Inače ideju za recept sam dobila još pre nego što se znalo ko je prvi finalista, tako da su boje ispale ovakve slučajno! Ili možda nisu? Forza Italia! vs. Football is coming home!
Ostalo je samo da odaberete piće – limunada, pivo, ili neki lagani roze špricer i finale (ili game night ili žurka…) može da počne!