Sastojci za 2 osobe:

  • 1 manji pileći file
  • 2 paprike (crvena i zelena)
  • 6 čeri paradajza
  • mikrobilje i klice po želji
  • 6 velikih listova zelene salate
  • parmezan (opciono)
  • preliv 1: 3 kašike jogurta, 1 kašika majoneza, pola kašičice senfa
  • preliv 2: 3 kašike maslinovog ulja, kašika aceto balsamico, pola kašičice senfa

Priprema:

File prepolovite, posolite i ispecite polovine na malo putera ili maslinovog ulja (ako imate ostatke od vikend roštilja, još bolje). Operite povrće i isecite zelenu salatu i papriku na trakice, a čeri paradajz na četvrtine. Kada se ohladi, isecite meso na šnite. Ljuštilicom za povrće napravite listiće parmezana. Spakujte sastojke za salatu u svoju kutiju za hranu. Sastojke za preliv stavite u teglicu i dobro promućkajte. Ređajte salatu na sledeći način – na tanjir prvo stavite zelenu salatu, zatim pariku i meso, čeri rasporedite po ivicama tanjira. Prelijte salatu i odozgo rasporedite klice, mikrobilje i listiće parmezana. A možete jednostavno da dodate sve u kutiju, zatvorite, promućkate i eto ručka.

Poslužite uz domaće krutone, tost ili čak bez hleba. Limunada je savršena dopuna ovakvom ručku.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Pileći file možete zameniti filetima ribe, kuvanim leblebijama, grilovanim pečurkama, tvrdo kuvanim jajetom, konzervom tune… Izaberite proteine po svojoj želji, ali ih nemojte preskakati, jer nam treba snaga, bez obzira što je vruće napolju. A izborom proteina i preliva ovu salatu možete učiniti da bude #posno ili #vege jelo.

Sjajna stvar kod ovog recepta je što ćete potrošiti minimum vremena pored šporeta i možete je pripremiti veče pre. Spakujte sve sastojke u kutiju i držite u frižideru. Kada pripremam ovaj ručak dan ranije, čeri ostavim ceo, pa ga presečem na licu mesta. Možete napraviti i veću količinu preliva. Mi često leti jedemo ovakve salate pa ne smeta da preliv stoji i 2-3 dana u frižideru.

Ideju za ovakve salate sam dobla jer smo nešto slično poručivali na posao onim retkim danima kada nisam stigla da skuvam ručak. Većina jela koje vidite na blogu su jela koja sam ja kuvala dok sam radila i koja smo Miloš i ja nosili na posao. Ono što me je kod kupovnih salata nerviralo jeste što uvek ima neki sastojak koji nije svež, ili piletina nije lepo očišćena od žilica… Za pripremu ovakvog ručka za poneti, treba vam maksimalno 20-ak minuta. Dok se piletina peče, pripremićete svo povrće i preliv. I nema razmišljanja na poslu “šta da poručim danas”, nema čekanja da hrana stigne, nema jurenja sa dostavljačima. Čak i ako na poslu nemate kuhinju, dovoljno je da ponesete viljušku od kuće i imate za sebe zdrav, ukusan obrok od namirnica koje ste sami odabrali.

A sad, par obećanih reči o mikrobilju. Mikrobiljke su mlade biljke u stadijumu rasta od 7-10 dana. Mikrobiljka u maloj količini sadrži veliki izvor prirodnih mikronutrijenata. Mikronutrijenti su esencijalni vitamini i minerali koji se unose hranom. Značajni su za rast, razvoj, zdravlje i nedostatak istih dovodi do funkcionalnih poremećaja u telu. Važno je da ih imamo u telu u dovoljnoj količini zato što utiču na funkciju nervnog, respiratornog, probavnog i imunog sistema, regulišu metabolizam, jačaju kosti i zglobove. Današnji način proizvodnje i prerade hrane i zagađenost su prvi razlozi smanjenja količine vitamina i minerala u hrani koju konzumiramo. Ovako gajeno mikropovrće ima i do 5x više mikronutrienata od odrasle biljke.

Nadam se da sam vam malo približila značaj konzumiranja mikrobilja. Na tržištu je sve više proizvođača, čak se mogu naći i u većim marketima. A pošto poznajem neke divne ljude okupljene oko ideje Dr.GreenTumb ja sam svoje poverenje poklonila njima.

Ovako izgledaju mikrobiljke u uzgoju. Slika je sa interneta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]