Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • 2 manja patlidžana
  • 2 crvene paprik
  • 5-6 paradajza
  • 2 čena belog luka
  • 1 grančica bosiljka
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Paradajz prelijte ključalom vodom i ostavite u njoj 5 minuta poklopljen. Zatim ga prebacite u posudu sa ledenom vodom. Posle par minuta izvadite, oljuštite i naseckaje na sitno. Na par kašika maslinovog ulja propržite usitnjen beli luk, dodajte paradajz i bosiljak, posolite, pobiberite i krčkajte na laganoj vatri da se malo zgusne. Nemojte dozvoliti da sva voda ispari, dovoljno je da se krčka 10-15 minuta. Kada sos bude gotov, izvadite bosiljak. Za to vreme isecite tikvicu i patlidžan na kolutove, a papriku na kocke. Grupišite povrće kao na slici, da vam bude lakše. U okruglu ili četvrtastu posudu u kojoj ćete peći ratatui sipajte paradajz sos. Uzimajte redom tikvicu, papriku, patlidžan i ređajte u krug, od spoljne ivice ka unutrašnjoj. Kada završite, posolite povrće i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200C oko pola sata.

Poslužite uz meso, sir ili kao zaseban obrok. Ja sam ovog puta kao dodatak napravila pileće ćufte.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ratatui je jelo francuskog porekla, sigurno ste nekad čuli, makar u onom simpatičnom crtaću sa mišem – šefom kuhinje. Oduvek sam se divila izgledu ovog jela i mislila sam da je to naučna fantastika napraviti, međutim, čim sam isprobala, shvatila sam da je veoma prosto.

U originalnom receptu u paradajz sos ide i crni luk. Ja nisam klasična domaćica koja svako jelo započinje dinstanjem crnog luka. Znam da je zdrav i ima jela u kojima je neizbežan – gulaš, supa, bolonjez… Ali verujte mi, ja pravim perfektan pasulj, grašak, boraniju – sve bez crnog luka! I ono što sam primetila je da jelo bude mnogo laganijeg ukusa i lakše za varenje.

Mnogo je varijacija na temu povrća za ratatui, neka osnovna varijanta su zelena i žuta tikvica, patlidžan i kolutovi paradajza. S obzirom da u osnovi već imamo paradajz sos, ja sam želela da isprobam nešto drugačije, pa sam stavila papriku. Jeste možda nezgodnije za rad, dok se sve uglavi, al je ukus fantastičan. Iskoristila sam samo jednu veliku šarenu tikvicu jer je domaća, neprskana i prelepog ukusa i slatkoće. A vi ako imate i žute i zelene, možete da se igrate.

Naravno, postoji i mogućnost da povrće iseckate na kockice i samo izručite preko paradajza, ali onda nećete imati ovaj praznik za oči na stolu.

Možete se dodatno igrati sa ukusima. Jednom prilikom sam pred kraj pečenja dodala odozgo sir i listove pršute i to je bila savršena večera.

Nemojte da vas sputa aranžiranje. Zaista, čim jednom probate shvatićete da nije teško. Ovo povrće nije delikatno, slobodno ga stisnite, nagurajte fino da sve stane, neće mu ništa faliti.

Pišite mi, da li ste nekad probali da napravite ovo jelo i ako niste, da li ćete posle ovog recepta isprobati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno