Sastojci:

  • 2 srednja patlidžana
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika tahinija
  • sok od pola limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, dimljena paprika
  • peršun, bosiljak ili nana, tucana paprika za dekoraciju

Priprema:

Patlidžan presecite na pola po dužini i stavite na pleh obložen papirom za pečenje, tako da je sredina patlidžana okrenuta na dole. Sa gornje strane probušite koru viljuškom na nekoliko mesta. Pecite na 220C oko 20-30 minuta – pipnite viljuškom, ako možete da ga pritisnete da upadne, gotov je. Sačekajte da se prohladi, a onda kašikom izvadite sredinu i bacite koru. Malo izgnječite patlidžan viljuškom, dodajte sve ostale sastojke, beli luk usitnite kroz presu ili nožem, i sve dobro izmešajte da se sjedini. Probajte i ako treba korigujte ukus.

Služite toplo ili rashlađeno, uz prepečen hleb ili kao umak za sveže povrće.

Detalji i saveti uz ova recept:

Najveća caka u ovom jelu je dobiti tu notu u ukusu koja podseća na dimljeno, na roštilj. Zato možete polutke patlidžana prvo kratko zapeći na gril tiganju, ili na roštilju, ako se potrefi da ga koristite taj dan. Ako imate dimljenu papriku ili dimljenu so, one će savršeno zaokružiti taj ukus.

Možete peći i cele patlidžane, ako volite blaži ukus. U tom slučaju obavezno izbušite viljuškom patlidžan na nekoliko mesta, da ne bi eksplodirao.

Maslinovog ulja dodajte po ukusu, treba da bude fino kremasto. Ceo proces mešanja možete obaviti i u secku, ali neuporedivo je lepše kada baba ganuš ima tu rustičnu teksturu, kada se oseti patlidžan.

Jednom prilikom sam želela da napravim baba ganuš, ali nisam želela da se beli luk toliko oseti jer sam išla u goste. Pala mi je na pamet sjajna ideja – propržila sam beli luk na maslinovom ulju koje je deo recepta i onda sam ga tako toplo dodala u mešavinu. Ispalo je super! Samo je važno da luk pržite jako kratko, ne sme da promeni boju prevše, jer to onda znači da je prepržen, dakle samo malo da krene termička obrada.

Ako vam je ukus prejak, možete ga razblažiti sa 2 kašike grčkog jogurta ili izmrvljenim sirom.

Obavezno probajte baba ganuš i topao i hladan, ja ga volim na oba načina.

Nisam sigurna u poreklo ovog jela, neki navode Tursku, neki Liban, u svakom slučaju u pitanju je Bliski istok. I oko naziva postoje razne priče, najzastupljenije objašnjenje: baba (u prevodu – tata, otac) ganuš (u prevodu – razmažen, lenj) dakle ili je otac svih namaza, ili je razmaženi vladar.
I varijacija ovog recepta je mnogo, neke čak liče i na naš ajvar. Predlažem da isprobate osnovnu varijantu, a onda prilagođavate dalje vašem nepcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]