Sastojci za kalup 28cm:
- 8 jaja
- 150g ertritola
- 100g putera
- 60g kakaa
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 80g bademovog brašna
- 400g zamrznutih višanja
- 600ml neutralne pavlake za šlag
- 50g kvalitetne čokolade sa visokim procentom kakaa za dekoraciju
- nekoliko višanja za dekoraciju
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, umutite žumanca sa kakaom, otopljenim puterom, praškom za pecivo, bademovim brašnom, vanilom i solju. Belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući 100g eritritola. Polako špatuplom umešajte belanca u žumanca, jednu po jednu trećinu. Kalup blago namastite i obložite papirom za pečenje. Izlijte smesu za kore i pecite 20-30 minuta na 180C. Višnje pomešajte sa 50g eritritola i prokuvajte na srednjoj vatri oko 15minuta. Kada se biskvit malo prohladi, presecite ga tako da dobijete dve kore. Ako je mnogo narastao, možete i na 3 dela. Na koru stavite jedan deo višanja i soka koji su pustile, a zatim premažite delom umućene pavlake, ponovite postupak. Završite tortu slojem šlag pavlake i ukrasite je višnjama i rendanom čokoladom.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Kada sam pravila biskvit za kore stavila sam 100g brašna i mislim da zbog toga nije mnogo narastao. Zato sam ovde navela manju količinu. Svakako i ovako niska, imala je sasvim dovolnjo kora. Ono što sam shvatila je da treba povećati količinu fila. Za to imamo 2 opcije – ili da umutite malo više šlaga od pavlake ili da napravite klasičan ganaš od čokolade i slatke pavlake.
Ukoliko niste u potpunoj ketozi, možete u fil sa višnjama dodati i pola decilitra domaće višnjovače. Ono što sam primetila u stranim receptima za čokoladni biskvit jeste da dodaju espresso kafu (skuvanu) jer ona pojačava ukus čokolade, tako da možete dodati 1dl jake crne kafe ukoliko želite.
Dodatni ganaš fil: Čokoladni ganaš se pravi vrlo jednostavno, potrebno je samo da pomešamo istu količinu usitnjene čokolade i ugrejane pavlake za šlag. U ovom slučaju ako imamo 2 kore, biće dovoljno da dodamo samo jedan sloj ganaša. Dakle naseckajte sitno 100g crne čokolade i prelijte sa 100ml pavlake. Važno je da pavlaka ne vri, zagrevajte je lagano, skoro do tačke ključanja. Prelijte vruću pavlaku preko čokolade i ostavite par minuta. Zatim dobro izmešajte sastojke da se sjedine. Možda će vam na početku delovati kao da se ne sjedinjuju, samo polako, mešajte, ne odustajte. Nakon toga, sačekajte da se ganaš malo ohladi i premažite ga preko sloja sa višnjama, a onda odozgo dodajte šlag.
Ako skroz rashladite ganaš u frižderu, možete ga naneti uz pomoć poslastičarskog šprica, a ako vam ostane viška, upotrebite ga za dekoraciju, napravite špricem puslice na vrhu torte.
Još jedna mala naznaka, ertritol ima oprečne rezultate studija o koristi/štetnosti, tako da budite oprezni i nemojte ga previse često konzumirati.
Biću iskrena, kako god ova torta izgledala ili zvučala, ja sam preponosna!!! Prvo što nikada nisam pravila čak ni običan Švarcvald jer u suštini nisam baš ljubitelj tih “pravih torti” – Švarcvald, Reforma, Baron, 12 kora, fil od kuvanih jaja, kilo oraha i sl. Tako da je ovo za mene veliko dostignuće. A dodatno sam oduševljena što je ovo moja prva keto torta.
Kao što ste do sada primetili ja se hranim veoma raznovrsno. Trudim se da moja ishrana bude u nekim zdravim granicama i na zdravim osnovama, ali nisam opredeljena ni za jedan tip ishrane posebno, pa tako i u svojim receptima nemam specijalnu nišu. Za ovu keto tortu inspiracija je bila moja seka koja je u sredu proslavila jedan jubilaran rođendan, a pošto je mama htela da je iznenadimo zajedno, odlučila sam da moj doprinos bude keto poslastica jer je ona trenutno na keto ishrani. Mozgala sam dugo i setila se da ona voli Švarcvald tortu i rešila da se potrudim. Presrećna sam rezultatom, čak je i moj tata koji ima dijabetes probao tortu i kada je ujutru merio šećer bio u normalnim granicama,a i deci se dopala torta.
Uskoro je i tati rođendan, mogli bismo da isprobamo još neku keto poslasticu, da li ste za?