Sastojci:
- 2kg šljiva
- 100g šećera (ako stavljate)
- začini po želji
Priprema:
Šljive operite i ostavite da se ocede. Izvadite koštice i ostranite one gnjile ili crvljive. Ako su šljive mekane izgnjavite ih rukama, ako su tvrde možete ih naseckati nožem. Kuvajte na laganoj vatri sa ili bez šečera, dok se ne raspadnu. Mešajte redovno i postepeno smanjujte temperaturu. U zavisnosti od sorte džem će postati bordo ili tamniji, skoro braon. Isprobajte ukus, znaćete da li treba još da se kuva. Sipajte vreo džem u vrele tegle i ušuškajte u jastuke ili ćebe da se pasterizuje postepenim hlađenjem 24 do 26 sati.
Po želji u poslednjih 10-ak minuta kuvanja možete dodati džemu crnu čokoladu, cimet, rum, vanilu…
Jedno upozorenje – džem od šljiva ima tendenciju da prska kada ga mešate, pazite da vas ne zalije.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Šljive su sada još na početku, ovaj džem je najbolje kuvati krajem avgusta. Ja sam našla divne šljive na pijaci, pa nisam mogla da odolim. Što se sorti tiče, od detinjstva znam da je za džem najbolja požegača (madžarka), ali pravila sam od raznih sorti. Ima razlike naravno, ali ako dodate ljubav, pažnju i volju, svaki džem će biti čaroban. Važno je da ne preterate sa šećerom i dužinom kuvanja. Ipak je najvažnije sačuvati ukus voća.
Da bi kuvanje bilo kraće i jednostavnije koristite zrelije šljive. Ja obično kupm 3kg i onda one mekše odvojim za džem, a tvrđe ostavim pa ih pojedemo ili skuvam džem za par dana kada i one omeknu. Time što izgnjavite voćke skraćujete vreme kuvanja džema.
Kao i u svakom receptu za džem, ponoviću vam proces pasterizacije – dunst. U neki ćošak kuhinje stavite jedno složeno ćebe na pod. 10-ak minuta pre kraja pripreme džema u šerpicu u koju mogu da stanu 3, 4 teglice sipajte dva prsta vode. Poređajte teglice i uključite ringlu na srednju temperaturu da polako počnu da se zagrevaju. Kada je džem gotov, a voda skoro provrela, polako sipajte vruć džem u vruće tegle. Uz pomoć kuhinjske rukavice ili krpe izvadite teglicu, zatvorite je dobro uz pomoć krpe, pazite i tegla i poklopac će biti vreli. Naređajte teglice u ćebe i dobro ih ušuškajte. Ako imate perjani jastuk još bolje, stavite ih na jastuk i pokrijte presavijenim ćebetom. Važno je samo da su dobro ušuškane.
Nakon 24-36h kada se džem ohladi izvadite ga iz dunsta i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Ovo je moj omiljeni recept za džem od šljiva – klot, sa vrlo malo šećera, od celih neljuštenih šljiva. Postoje razni začini koji se mogu dodati, postoje i drugi načini pripreme recimo u rerni, a moja nana imala je i recept za ljuštene šljive. Ne sećam se kako se to radi, ali čim dobijem informacije od mame, dopuniću recept. Naravno svako od nas ima svoj način koji je njoj ili njemu najlakši. Još nisam probala kuvanje u rerni, ali obaćavam da ću jednom i to da isprobam.
Da li vi džem od šljiva kuvate na ringli ili u rerni? Da li dodajete neke arome? Pišite mi, da razmenimo iskustva.