Sastojci:
- 1 kg šarenih ljutih papričica
- 100 do 150 g soli
- 500 ml alkoholnog sirćeta, možda će trebati više
- suncokretovo ulje
- dodatna oprema: makaze, zaštitne rukavice, zaštitna maska
Priprema:
Operite pepričice i ostavite ih kratko da se ocede. Stavite gumene rukavice, pa pomoću makaza ili nožem, isecite papričice na kolutiće oko 1cm veličine. Stavite papričice u šerpu ili posudu koja ima poklopac, posolite ih, promešajte kašikom i poklopite. Ostavite ih tako usoljene da odstoje 24 sata.
Posle 24 sata, ponovo stavite rukavice. Izvadite usoljene paprike na čistu kuhinjsku krpu, umotajte i ocedite ih, tako što ćete uvijati krpu što više možete. Prvi put kada sam spremala ove papričice ja sam ih proprala od soli i to se ispostavilo kao dobar potez, ali nije obavezno. Ovde je jako bitno staviti zaštitnu masku ili makar vezati krpu na disajne organe, jako je neprijatno i preljut je vazduh kada se papričice ispiraju. Šerpu operite od soli i obrišite. Vratite oceđene papričice i sipajte sirće da ih prekrije.
Ostavite da odstoji još 24 sata. Nakon toga, ponovo ocedite papričice uz pomoć krpe, ne zaboravite da stavite rukavice i masku. Oprane i sterilizovane teglice napunite papričicama. Polako napunite teglice uljem prelivajući paprike. Izlaziće balončići vazduha, tako da punite postepeno. Zatvorite tegle i ostavite ih najmanje dve nedelje pre negošto počnete da ih koristite. Ja ih držim u frižideru, kao i svu turšiju.
Detalji i saveti uz ovaj receprt:
Možete koristiti bilo koje ljute papričice, ali ove male šarene tanke su najzgodnije, najzahvalnije, najlakše se seckaju, a i najlepše izgledaju u tegli. Ja sam ovog puta ostavila skoro 3kg paprika i to je stvarno veliki posao, ali ovaj recept je toliko omiljen ne samo meni već i svim ljudima oko mene. Vole ga i oni koji obožavaju ljuto i oni koji ljuto ne jedu tako često. Uvek se traži teglica više.
Nisam nikada probala da stavim neko drugo sirće u ovaj recept, koristim isključivo obično alkoholno sirće jer je ono najneutralnije. Isto je i sa uljem – s obzirom da nema termičke obrade, sasvim je ok da koristite obično suncokretovo ulje. Probala sam sa maslinovim, i to raznim proizvođačima, ali iz nekog razloga maslinovo ulje užegne u ovoj turšiji.
Ulje koje ostane možete dodati u neku marinadu, ali oprezno, nekad samo ulje bude ljuće od paprčica.
Za mene je ovo najlepša ljuta zimnica koju jedem tokom cele godine. Dodajem papričice u razna jela i soseve ili jedem kao salatu.
Prirpremite maske i rukavice!!! Ranijih godina, pre korone, pošto nisam imala ideju o zaštitnim maskama, ja sam preko nosa i usta vezivala ešarpe, jedne godine su bile toliko ljute da sam stavila i naočari za ronjenje… urnebesno, znam! Ali kad počete da kašljete od ljutine, najradije biste obukli ronilačko odelo. Ali sve to VREDI! I te kako vredi, jer je ukus ovih papričica neopisiv, navućićete se sigurno.
Pištite mi ako isprobate recept! Pišite mi da li volite ljuto. I pišite mi ako imate bilo kakvih pitanja.
Hvala, odlično, ja sam pravila sa onim većim, a ove godine ubacujem i somborsku.
Koristila hladno ceđeno ulje suncokreta🍀
Hvala Vama 🙂 Mojim prijateljima je ovo najomiljenija zimnica 😀
Evo i ja da se ukljucim,volim te zanimljive stvari sa ljutom paprikom. Ja sam ubacio u ovaj recept i belog luka. Pa ko voli moze da proba.