Sastojci:
- 300g batata
- 200g ječma
- 100g sira
- 100g svežeg spanaća
- 20g oraha
- so, biber, ruzmarin ili majčina dušica
- aceto balsamico, maslinovo ulje, bundevino ulje
Priprema:
Ječam isperite i potopite na nekoliko sati ili preko noći. Sutradan skuvajte ječam. Dok se ječam kuva, oljuštite batat i isecite na kocke, stavite na pek papir, posolite, pobiberite i dodajte začine po želji. Poprskajte maslinovim uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 220C dok ne „porumeni“. Izmrvite sir i izmešajte sve sastojke u jednoj činiji. Dodajte aceto balsamico i bundevino ulje.
Poslužte salatu dok je topla
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Domaći batat je ponovo tu! Mojoj sreći nema kraja. Obožavam ovo povrće! Ono što ga čini sjajnim, pored ogromnih nutritivnih vrednosti, jeste činjenica da za njegov uzgoj uopšte nisu potrebne hemikalije, pa je batat u velikom broju slučajeva netretirana biljka. A pošto je i kod nas sve popularniji ima nekoliko malih proizvođača koji svoj batat dostavljaju na određene punktove i u Beogradu.
Ovog puta koristila sam ljubičasti i narandžasti batat zbog šarenila, vi možete odabrati koji god volite. Kada sam napisala da batat porumeni mislila sam na onaj momenat kada ivice počnu da tamne, kao kada smo pravili pomfrit od batata. Uz batat predivno idu ruzmarin, žalfija i majčina dušica. Odaberite neki od ovih začina kada budete pekli batat.
Drugi glavni sastojak ove tople zimske salate je ječam. O njemu na internetu možete pronaći bezbroj hvalospeva. Odlikuje ga mali broj kalorija, velika količina vlakana i proteina, i pregršt minerala! Naravno, ima i ugljenih hidrata, ali upravo zbog vlakana proces oslobađanja šećera je spor i umeren, što pogoduje osobama sa IR. Takođe, sadrži i beta-glukane, o kojima se u poslednje vreme mnogo priča jer su sjajni za imunitet. Beta-glukani su molekuli ugljenih hidrata prirodno prisutni u ćelijskom zidu gljiva, kvasaca, pojedinih bakterijskih vrsta i žitarica poput ovsa i ječma. Beta-glukani iz gljiva i kvasaca su svakako efikasniji u interakciji sa imunološkim sistemom, ali ni ovi iz žitarica nisu zanemarljivi.
Ukoliko ne volite svež spanać, možete dodati matovilac i rukolu, samo nek ima dosta zeleniša!
Bundevino ulje sjajno zaokružuje ove ukuse, ali ako ga nemate, možete naravno koristiti maslinovo ulje, ili čak dodati i malu količinu susamovog ulja. Gledajte da za salate uvek koristite što kvalitetnija hladno ceđena ulja. Ona jesu skuplja, ali su količine koje se dodaju male i dugo će vam trajati. Gledajte to kao ulaganje u svoje zdravlje, ono nam je najvažnije, zar ne? Aceto možete zameniit limunovim sokom.
Danas sam opet zavirila u svoje stare beleške recepata i videla ovu salatu. Baš volim kad se tako sve poklopi – stigao mi je btat za vikend, ječam uvek imam u kući, a i bebi spanać je bio na sniženju. I taman je hladno vreme za zimsku toplu salatu! Ovu salatu možete isprobati i sa kinoom ili nekom drugom žitaricom, ali prvo probajte originalni recept.
Jednostavna obrok salata, malo planiranja unapred i eto brzog ručka. Ako izostavite sir, dobijate vege opciju!
Sjajan recept, isprobaću ga već koliko sutra u vege varijanti. Hvala puno!
Možeš se igrati sa sastojcima, stvarno je zahvalna ova osnovna podloga 🙂