Recept koji govori 100 jezika

Sastojci:

1 juneći jezik
lovor, zrna bibera, 1 mala glavica crnog luka
500g pečuraka (šampinjoni, braon šampinjoni, bukovače, vrganji, lisičarke)
1 čen belog luka
1dl belog vina
2dl pavlake za kuvanje
so, biber, maslinovo ulje, komadić putera

Priprema:

Stavite jezik u lonac i nalijte vodu do vrha, dodajte zrna bibera, lovorov list i glavicu luka presečenu na pola. Kuvajte 4-5 sati. Izvadite jezik i kada se jako kratko prohladi skinite belu opnu. Trebalo bi da se lako skine. Nasecite jezik na ploške oko 1cm. Zagrejte puter i kratko propržite ploške jezika koje ste malo posolili. Za sos zagrejte malo maslinovog ulja i propržite pečurke isečene na listiće debljine oko pola cm. Posolite. Kada pečurke porumene, dodajte usitnjen čen belog luka i pržite 30-ak sekundi. Zalijte belim vinom, promešajte i krčkajte dok ispari alkohol. Dodajte pavlaku za kuvanje i krčkajte još malo da se sos zgusne.

Poslužite uz omiljenu salatu. Od ostataka jezika napravite sendviče narednog dana.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Potrudite se da zaista nađete juneći, ili čak teleći jezik. Goveđi mož biti pretvrd. Jezik je čisto meso, samo je potrebno dugo ga kuvati, da ne bi bio žilav. A kada se ovako kratko zapeče, dobija predivnu koricu. Od jezika možete praviti i sjajnu salatu. Ovog puta ja sam se odlučila za sos, ipak je ovo praznični recept.

Koristite koje god pečurke volite. Dovoljni su i sami šampinjoni, ako ih fino zapečete, međutim što više pečuraka imate, ukus će biti bogatiji. Ima nešto u tom spoju belog luka i belog vina, za mene je to buđenje svih čula!

Ukoliko nikada niste spremali jezik, možete isprobati i pre novogodišnje večere, da ne bude posle poručivanja hrane 31. decembra. Šalim se, naravno, za mene je ovo sjajan komad mesa, ipak ovo jeste meso, i to fenomenalno, čisto meso, samo treba dobro skuvati i ukloniti opnu.

Pošto sam ja vojvođanska snajka, a i odrasla sam u kući gde skoro da nema ručka bez mesa (ili bar ribe), pa mi ni jedan komad nije stran. Zato moram da priznam da mi je ovo bilo najčudnije iskustvo. Ali je definitivno vredelo!

Za pripremu ovog jela nakon kuvanja jezika trebaće vam oko 40 minuta, ako napravite sos dok se jezik kuva, biće i brže. Čisto da znate kako da isplanirate dan i pripremu jela.

Dakle eto još jednog novogodišnjeg recepta, naravno, ako niste spremni da rizikujete za praznike, uvek možete da se opredelite za neki od prošlogodišnjih recepata Piksijevo pečeno medeno prase ili marinirana krilca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno