Svečana pasta sa tartufima i pilećom džigericom

Sastojci za 3 osobe:

  • 500g pileće džgerice
  • 40g tartufa u ulju TruffTruff (ili 2 kašike tartufate – paste od tartufa)
  • 50g putera
  • 1dl belog vina
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 50g parmeza (ili više)
  • 250g taljatela ili papardela
  • so, biber

Priprema:

Na zagrejanom puteru propržite sitno seckani crni luk. Dodajte sitno iseckanu džigericu i posolite. Pržite 5-7 minuta pa dodajte belo vino. Krčkajte nekoliko minuta da ispari alkohol iz vina. Dodajte tartufe i krčkajte još 2, 3 minuta da se sjedini. Na kraju dodajte i sveže mleveni biber. Dok pripremate sos, obarite pastu u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja. Dodajte pastu u sos i, ako je potrebno dodajte malo vode u kojoj se kuvala pasta. Sjedinite sve i narendajte parmezan.

Poslužite odmah uz salatu od rukole. Uz ovo jelo preporučujem proseko, šampanjac ili neko fino belo vino.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Tartufe sam prvi put probala u Istri, na gastro radionici čuvene Vinistre pre nekih 12godina. Kod mene je to bila ljubav na prvi zalogaj! Međutim prvi put sam kuvala sa tartufima u januaru 2013. kada nam je kum Jovan doneo tartufatu iz Istre. Baš nekoliko meseci pre toga gledala sam recept emisije „Two greedy Italians“ gde su fenomenalni Đenaro i Antonio u sred ničega, napolju skrčkali ovo fantastično jelo u samo nekoliko kadrova.

Najbolje bi bilo koristit sveže tartufe, ali ako niste u mogućnosti, tartufata ili ovakvi slajsovani tartufi u ulju će biti sjajna zamena! Pažljivo dozirajte prema svom ukusu. Možete se posavetovati i sa proizvođačem oko količina. Na poslednjem festivalu sira upoznala sam predivnu Sanju koja stoji iza brenda TruffTruff. Sve što sam kod nje probala oduševilo me je, ali moj najveći favorit je veganski majonez sa tartufima – potpuna uživancija za nepce!

Popularnost tartufa kod nas raste i sve je lakše kupiti proizvode koji sadrže tartufe i to od ovakvih malih domaćih proizvođača. Ipak, ovo je i dalje ekskluzivna namirnica, zato sam je uvrstila u praznični recept, ali to ne sme da vas spreči da neku običnu subotu ovo pripremite kao ekspres brzi ručak u kojem ćete uživati uz čašu vina.

Moram ovako javno da se zahvalim mojoj divnoj komšinici Maji na novogodišnjoj dekoraciji za ovaj post

Džigericu obavezno isecite na sitne komadiće, trebalo bi da se skoro raspadne. Možete slobodno dodati i čen usitnjenog belog luka pre nego što stavite džigericu, biće sjajan dodatak.  Bilo bi fino ako imate neko slatkasto belo vino, ali i chardonay će biti sasvim dobar.

Tartufe ili volite ili ne. Znam mnoge kojima tartufi imaju miris plina i ne podnose ih. Pa ipak, i takvi su jeli ovu pastu i uživali. Probajte i javite utiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno