Sastojci z 4 osobe:
- 1kg (ili 8 komada) svežih kobasica
- 300g šampinjona
- 1 mala glavica ljubičastog luka
- 40g putera
- 1 kašika braon šećera
- 1 kašika što kvalitenijeg balzamiko sirćeta
- maslinovo ulje, majčina dušica
- 200ml crvenog vina
Za prilog:
- 600g krompira
- 1 kockica putera
- 1 čen belog luka
- 200-300ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Ako imate liveni tiganj koji može u rernu predlažem da pripremate u njemu. Na malo maslinovog ulja propržite kobasice da se zapeku sa svih strana. Izvadite ih i stavite sa strane. U tiganj stavite sitno seckani ljubičasti luk i dodajte puter. Dodajte šećer i majčinu dušicu i krčkajte na laganoj vatri povremeno mešajući. Nakon 10 do 15 minuta dodajte pečurke isečene na četvrtine i krčkajte nekih 5 minuta. Dodajte sirće i krčkajte još 5 minuta. Vratite kobasice u sos, dodajte vino i krčkajte 3-5 minuta dok ne ispari alkohol. Prebacite tiganj u rernu zagrejanu na 180-200C i pecite nekih 25-30 minuta.
Za prilog oljuštite i isecite krompir na jako tanke kriške. Posudu u kojoj ćete peći, istrljajte prepolovljenim čenom belog luka, a zatim kockicom putera. Ređajte krompir u tankom sloju, svaki sloj posolite i zalijte sa malo pavlake za kuvanje. Ukoliko obe posude staju u rernu, pecite istovremeno sa kobasicama.
Poslužite uz salatu od kiselog kupusa ili neku po svojoj želji.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Predlažem da kobasice kupite na nekom proverenom mestu, u zanatskoj mesari gde ih prave sami. Ja imam tu sreću i radost da Miloševi žive na selu i gaje svinje za svoje potrebe, pa kobasice pravimo sami. I uvek su taman ljutkaste. Ako vaše ne budu ljute, predlažem da dodate malo bibera u sos.
Ako nemate liveni tiganj, nakon pripreme na ringli, prebacite sve u vatrostalnu posudu i nastavite pečenje u rerni.
Ovo neobično jelo videla sam pre nekih 7, 8 godina u emisiji gordona Remzija kada je kuvao za svoju porodicu. Pošto zimi tradicionalno pravimo kobasice, što sirove, što za sušenje, odmah sam poželela da isprobam recept. Koliko god čudno izgledao spoj našem tradicionalnom oku, nepce se jako raduje – kombinacija je fenomenalna.
U prilog sa krompirom možete stavljati naizmenično red krompira, red probarene cvekle. Nisam imala vremena ovog puta da barim cveklu, ali i to ću jednom isprobati, pošto je tako po originalnom receptu.
Za ovo jelo treba vam oko sat, sat vremna i 20 minuta najviše, a biće veoma raskošno i interesantno kao nedeljni ručak, ili novogodišnja večera.
Samo potražite kvalitetne kobasice i uživajte u rapsodiji ukusa.