Sastojci:
250-300g bifteka po osobi
so, biber, maslinovo ulje
trebaće vam još: gril tiganj i tanki lim za pečenje (može dno kalupa za torte)
Priprema:
Ako niste sigurni kako da to uradite, zamolite mesara da vam iseče porcije bifteka. Potrebno je da budu oko 3cm debljine. Ukoliko ne pripremate biftek istog dana, premažite komade maslnovim uljem i čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru. Izvadite biftek barem sat vremena pre pripreme. Jako je važno da meso bude sobne temperature pre nego što počnete termičku obradu. Zagrejte rernu na 180-200C. Zagrejte tiganj na maksimum. Odaberite lepšu stranu bifteka i posolite je, zatim tu stranu stavite na zagrejan tiganj i pecite 3 minuta. Posolite i drugu stranu bifteka i okenite komade. Pobiberite i pecite dva ipo minuta. Prebacite komade bifteka na lim i stavite u rernu. Pecite u zagrejanoj rern još 3 minuta. Izvadite biftek i dajte mu 10-15 minuta da se svi sokovi vrate u meso. Nikako ne secite biftek odmah.
Servirajte uz salatu od rukole. Kao prilog možete poslužiti pomfrit od batata li pire od celera.
Uz ovaj vrhunski komad mesa odlično ide neki fini Cabernet.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Biftek je jedan od najskupljih komada mesa i zato se mnogi ljudi ne odlučuju da ga pripreme kod kuće – jer se plaše da će ovako fin komad upropastiti. Najgore što možete da uradite jeste da prepečete biftek, ali ako pratite ova uputstva to ne bi trebalo da se desi. Isprobajte slobodno, zaista nije teško.
Nakon pripreme prvi put, upamtite da li biste voleli da biftek bude manje ili više pečen, pa sledeći put prilagodite svom ukusu. Ukoliko istig dana pripremate meso, ne morate ga premazivati mslinovim uljem.
Još jedna napomena. Neke mesare prodaju biftek samo kao ceo komad, u nekima možete da kupite polovinu, što je za 2 osobe sasvim dovoljno. Dakle raspitajte se u lokalnim mesarama, pre nego što krenete u nabavku. Takođe, bilo bi dobro da ovaj prime cut rezervišete kod svog mesara neki dan unapred, ako ga planirate za Novu godinu.
Pošto je ovo vrhunski komad mesa, dobro bi bilo da ne preterate sa prilozima, kako biste biftek prikazali u njegovom punom sjaju i uživali u punom ukusu. Ja ga najviše volim sa salatom od rukole, ako želite u salatu možete dodati malo aćeto balzamika i vrhunskog maslinovog ulja. Ako imate so od tartufa, ili ulje od tartufa, dodaje malo preko gotovog bifteka – zaokružiće njegove savršene ukuse. Ako pripremate za još nekoga, obavezno proverite da li voli tartufe. U salatu možete dodati malo maslina, nekoliko čeri paradajza i eto fenomenalnog obroka.
Svaki korak naveden u receptu je od izuzetne važnosti. Potrebno je da porcije bifteka budu oko 2 prsta debljine kako bi biftek bio sočan. Ako je sam file uzak, kao što je ovaj moj bio, onda će komadi imati oko 150g, pa možete poslužiti po dva svakome. Važno je da meso bude sobne temperature kako bi toplota jednako prodirala u njega. Ako se samo malo zagrejao, a unutra ostane hladan, neće biti fino pečen. I na kraju – jaaaako je važno da ga ne sečete odmah. Tokom pečenja svi sokovi se skupe u sredinu, ako mu ne date dovoljno vremena da se sokovi vrate nazad u sve delove mesa, kada ga presečete oni će iscureti i to će biti nešto sasvim drugačije od onoga što želimo da postignemo.
Nakon svih ovih uputstava i objašnjenja ohrabrujem vas da isprobate ovaj ozbiljno dobar gurmanski zalogaj i priredite sebi kraljevski obrok.