Zimski kolač s jabukama

Sastojci:

  • 2 manje jabuke
  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 1 kašičica vanile (opciono)
  • 1 prstohvat soli
  • 50ml maslinovog ulja
  • 125g grčkog jogurta
  • 300g speltinog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50g oraha
  • 40g brusnice ili suvog grožđa
  • po želji prah šećer i cimet za dekoraciju

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilom. Dodajte so, ulje i grčki jogurt i mutite da se sjedini. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, orahe i brusnice. Mutite lagano na najnižoj temperaturi ili žicom ručno umešajte. Dodajte kašičicu sirćeta na kraju i umešajte i nju. Kalup za hleb dužine do 30cm premažite puterom i pospite brašnom. Da biste lakše izvadili kolač na dno stavite parče papira za pečenje. Izlijte smesu u kalup. Jabuke presecite, izvadite sredinu i isecite na jako tanke kriške. Poređajte kriške u cik-cak kao na slici i pecite kolač na 180C, 35-40 minuta. Nožem ili čačkalicom proverite da li je pečen.

Po želji pospite gotov kolač prah šećerom sa ili bez cimeta. Služite topao uz sladoled od vanile, ili prohlađen uz čaj ili kafu.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je jako jednostavan, a opet veoma interesantan kolač. Mnogo mi se dopala ova dekoracija od jabuka. S obzirom da sam imala divne, domaće, neprskane jabuke, morala sam da ga isprobam.

U originalnom receptu su belo brašno i beli šećer. Spelta je bila logičan izbor za zamenu, njena grublja tekstura savršeno se slaže sa orasima i brusnicama. Ne mislim da je žuti šećer mnogo zdravija varijanta od belog, ali svakako se lepo slaže sa ostalim sastojcima, a količina je duplo manja nego u originalu. Mislim da je sasvim dovoljno 100g, pogotovo što imamo i suvo voće unutra.

testo je gusto, pa se jabuke neće mnogo mrdati

Ova količina grčkog jogurta je od prilike jedno manje pakovanje, možete oduzeti jednu kašiku, biće dovoljno.

Inače, zašto idu i sirče i prašak za pecivo – nisam sigurna, ali ja sam stavila. Znam da i jedno i drugo služi za narastanje testa, a fino jabukovo sirće svakako ne može da škodi.

sunce je baš sarađivalo tog jutra za fotografisanje

Sledeći put kada budem pravila isprobaću sa blago prepečenim orasima zasigurno. Verujem da će to još više ulepšati ukus ovog kolača.

Što se jabuka tiče možete staviti bilo koje, nije važno da li su slatke ili kisele. Samo ih nasecite tanko i naređajte što lepše.

Uživajte uz omiljeni topli napitak i ovu zimsku poslasticu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno