Čorba od sremuša sa čipsom od šargarepe

Sastojci:

  • 4 veze sremuša
  • 1 čen belog luka
  • 1 manja glavica celera
  • 50g badema ili listića badema
  • maslinovo ulje, so, biber
  • 1.5l supe ili vode
  • 3 šargarepe

Priprema:

Bademe prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje, kada se prohladi voda oljuštite ih. Celer očistite i isecite na kocke. Propržite na malo maslinovog ulja kocke celera, dodajte beli luk i promešajte. Dodajte listove sremuša koje ste prethodno oprali i očistili od zemlje. Nalijte vodom ili supom i dodajte očišćene bademe. Posolite, pobiberite i krčkajte 20ak minuta, a zatim izblendirajte čorbu.

Ukrasite čipsom od šargarepe, crnim susamom ili listićima badema. Poslužite toplu čorbu. Ako ne postite možete u činijicu dodati kašiku pavlake.

Čips: Ljuštilicom očistite šargarepu, a onda njome napravite listiće. Stavite ih u činiju, dodajte kašičicu maslinovog ulja i so. Naređajte listiće na pleh pokriven papirom za pečenje. Sušite u rerni na 150C dok ne postanu krckavi i blago potamne. Ako imate rernu sa ventilatorom, uključite i tu opciju.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Konačno je počela sezona moje omiljene „travke“. Ko je samnom od početka, seća se čuvenog pesto sosa od sremuša. Ova fantastična biljka je idealna za sve – salate, čorbe, soseve, namaze… i ja je obožavam.

Ovaj recept imam i pripremam još od 2014. godine. Izašao je u hrvatskom Mrvica magazinu koji sam tada pratila u digitalnoj formi. Od tada često pravim ovu čorbu na početku posta. Ukus je predivan, a daje finu energiju.

Čips od šargarepe malo ređe pravim. Nije uopšte teško, možete praviti uz pomoć ljuštilice za povrće ili nekog secka ili rendea koji pravi listiće. Stvar je u tome da je ukus fantastičan, ali je količina mala 😀 Sva ta šargarepa svede se na šaku čipsa, ali vredi. Moete uzeti veće šargarepe, biće vam još lakše, isto tako možete ih rasporediti na 2 pleha, pa napraaviti veću količinu od jednom.

U originalu umesto čena belog luka ide glavica crnog i mnogo manje sremuša, ali ja crni luk često preskočim jer mi ne prija pri varenju. Vi svakako možete dodati i sitno seckanu glavicu crnog luka koju ćete propržiti sa celerom.

Ja sam zaboravila da kupim bademe, pa sam iskoristila ove listiće. Nije najsrećnije rešenje, ali poslužilo je. Možete probati i sa lešnicima.

Da se razumemo, ovo je čorba, nije potaž, pa ne očekujte da bude previše gusto. Možete dodati i neki krompir ako želite malo gušću čorbu, da vam ne potonu sve šargarepice, kao meni tokom fotografisanja. Znam ja, ima tu raznih fora, šta da se dodaje, kako se montira, kako da se stavi da ne bi tonulo (činija u činiju i sl.). Ja se stvarno trudim da ono što vam sikam bude nešto što ćemo mi nakon fotkanja ili sutradan pojesti, pa ne volim da „varam“ na taj način.

Baš sam srećna zbog nove sezone sremuša, a i zbog mojih novih engleskih činijica koje sam kupila na predivnom IG profilu Vintage Home Decor, zar nisu preslatke!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]