Brigadirosi – Brigadeiro

Sastojci:

  • 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (360-390ml)
  • 1 kašika putera (15g)
  • 30g kakaa
  • dodatni kakao za valjanje kuglica

Priprema:

Na laganoj vatri otopite puter u šerpici sa debelim dnom. Dodajte kondenzovano mleko i kakao i kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Jako je važno da mešate često, skoro neprestano, kako smesa ne bi zagorela. Kada se zgusne tako da trag povučen varjačom ostaje 2-3 sekunde, skinite sa vatre. Na podmazan tanjir izručite smesu da se prohladi u što tanjem sloju. Otkidajući oko kašičicu smese pravite kuglice i odmah ih uvaljujte u kakao. Stavite u frižider barem 30-60 minuta i čuvajte tamo do služenja.

Poslužite uz kafu ili crveno vino, ili kao desert… ili prosto ukradite jednu iz kutije dok prolazite pored frižidera.

Tako malo sastojaka za ovu svilenu bombu ukusa

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Brigadeiro je sjajan brazilski recept. Postoje razne priče o tome kako je i kada nastao, ali jedno je sigurno – omiljen je širom sveta! Tekstura ove poslastice je neverovatno svilenkasta, a ukus je nestvaran. Negde kuglice valjaju u čokoladne mrvice, negde u pistaće, meni su zaista najlepše uvaljane u kvalitetan tamni kakao.

Ovo je jedan prejednostavan recept koji ima ogromne šanse da ne uspe, mislim samo formalno. Ukus ne može da omane, samo je pitanje da li će forma držati. Jer svakome ko je pravio brigadeiro, desilo se bar jednom da napravi kuglice, a onda kad ih izvadimo nakon hlađenja iz frižidera, one se spojile u jednu masu. Meni se ovaj put desilo da dok izvaljam jednu, ova prethodna se pretvori u plačainku, ali su svejedno preeeukusne!

Savršenstvo!

Da se to ne bi dgodilo, najvažnije je da se smesa dobro „ukuva“. Ako ipak ne budu držali formu kada ih izrolate, možete ih staviti u korpice, pojesti kašikom, izliti između dve oblande ili prekuvati sa 30g kvalitetne crne čokolade. Čokolada će promeniti ukus i teksturu, ali ne previše.

I ovo se dešavalo

Takođe, jako je važno da koristite zaslađeno kondenzovano mleko, sa nezaslađenim definitivno neće uspeti. I treća važna stavka jeste da mešate smesu, da vam ne zagori kao meni. Na slikama možete videti i ove neuspele momente. Ako vam mleko slučajno uhvati malo, kao meni, samo prespite u novu šerpu, smanjite temperaturu i nastavite. Inače grčko kondenzovano mleko noynoy mi se do sada najbolje pokazalo.

A i ovo….

Ja ove ludo dobre kuglice pravim jako retko. Koliko god da su dobre, svesna sam koliko je zaslađeno kondenzovano mleko nezdravo. Znam da postoje recepti za kondenzovano mleko i želja mi je da jednom probam da ga napravim kod kuće sa nekim zdravijim zaslađivačem – recimo sa javorovim sirupom. Ali za to bih volela da koristim neko domaće mleko, ne ono iz radnje, tako da je ova ideja na dugačkom štapu za sada. Čim isprobam javljam!

Naravno sa ovom poslasticom, kao i svim čokoladnim čudima, upoznala me je moja prijateljica Jovana, znate ona što joj ni jedan kolač nikad nije isti, a svaki je bolji od prethodnog! Da li ste vi imali priliku da probate brigadeiro?

Ali na kraju svi nestanu brzinom svetlosti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno