Losos sa pireom od celera i brokolijem

(Za dve osobe)

Sastojci:

  • 2 odreska lososa
  • So, mirođija, maslinovo ulje, limun
  • 3 srednja krompira
  • 200g celera
  • 20g putera (ili kašika putera i kašika maslinovog ulja)
  • 0.5dl mleka
  • jedna manja glavica brokolija
  • ao, biber, limun (ili limeta), maslinovo ulje

Priprema:

Losos oprati i obrisati ubrusom, staviti u posudu za pečenje kožom na dole, posoliti, poprskati maslinovim uljem i malo soka od limuna, staviti na svako parče par grančica mirođije i peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Nemojte prepeći losos da ne bi postao suv.

Za pire oljuštite krompir i celer, isecite na manje kocke, oko 3-4cm i skuvate u slanoj vodi. Znaćete da je krompir kuvan kada viljuška lako prolazi kroz njega. Izblendirajte celer štapnim mikserom ili u blenderu i dodajte u činiju u koju ste stavili oceđen krompir, puter i mleko, umitite sve zajedno mikserom, probajte ukus i ukoliko treba dodajte još malo mleka, putera i soli.

Stavite vodu da proključa i posolite je, ubacite cvetove brokolija odsečene sa stabljike i kuvajte nekih 5 do 7 minuta, nemojte dozvoliti da brokoli izgubi svoju fenomenalnu zelenu boju. Prelijte hladnom vodom da bi se proces kuvanja zaustavio i stavite u činiju, prelijte sa malo maslinovog ulja i poprskajte sokom od limuna ili limete.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je sjajna kombinacija i izuzetno zdrav ručak. Može biti i večera, ali onda bi bilo dobro da možda preskočite ili bar smanjite količinu pirea.
Losos pečen u rerni je najjednostvniji način njegove pripreme. Sigurna sam da ste do sada već čuli za blagodeti lososa, a ova kraljevska morska riba može se u današnje vreme naći veoma povoljno u ribarnicama, kao i u zamrznutoj formi u marketima. Za jednu osobu dovoljno je parče lososa debljine oko 2 prsta.

Ukoliko postoji neka kombinacija začina koju volite uz ribu, možete slobodno utrljati u odreske pre pečenja.

Ja ne volim da mu skidam masnoću pre pečenja, znam da nije fotogenično, ali ja vam prikazujem ono što kuvam, a ne slike iz časopisa. Ovu masnoću ne jedem, ali je uvek ostavim jer se tokom pečenja malo istopi i uđe u meso lososa, a jako je zdrava.

Možete ga peći i na papiru za pečenje, ja ga uvek spremam u vatrostalnoj posudi jer je dovoljno dugačka, a lako se pere.
Jelo možete pripremiti i danas za sutra što sam često radila dok sam išla na posao, čak nije potrebno nikakvo podgrevanje.

Povrće za pire možete izblendirati zajedno, kod mene se krompir uvek obrađuje mikserom, nikako ga ne blendiram jer nije kaša za bebe, ali pošto celer ne vole baš svi, blendiranjem ga malo zamaskiram u pireu, tako da: celer u blender, krompir miskerom. Slobodno pojačajte količinu putera i mleka da dobijete kremastiju strukturu. Sa pireom je najlakše da dodajete po malo i isprobavate, ako preterate sa mlekom u startu, teško da možete tu tečnu masu da zgusnete osim ako ne skuvate još povrća.

Srećem sve više ljudi, a pogtovo dece koja obožavaju brokoli, ako ga vi volite samo kratko blanširanog, možete ga poslužiti i tako, ali isprobajte jednom ovu kombinaciju sa malo maslinovog ulja i limuna, sjajan je partner lososu sa tom citrusnom notom, a pire od celera je skoro kao sos u ovoj kombinaciji.

3 Comments

  1. Ica

    Deluje sjajno.
    Cekamo nove recepte. :-*

  2. Milica Djokovic
    Milica Djokovic

    Pravim danas lososa po tvom receptu❤

    1. Milica

      Sjajno, javi kako vam se dopalo <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]