Lavlja griva sa kinoom

Sastojci za 2 osobe:

  • 200g lavlje grive
  • 1 šoljica kinoe
  • povrće po izboru: paprika, rukola, čeri, šargarepa, tikviice, špargle…
  • so, biber, maslinovo ulje, kriška limuna

Priprema:

Lavlju grivu isecite pažljivo na šnicle oko 1.5cm debljine. Posolite i propržite s obe strane na maslinovom ulju dok ne porumeni. Ako dodajete špargle u kinou, obarite ih u vodi sa malo limuna i soli. Skuvajte kinou i kada se malo prohladi dodajte joj seckano povrće po želji. Dodajte so, biber, maslinovo ulje, malo limunovog soka i dobro zmešajte.

Poslužite uz salatu po želji.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Lavlja griva je jako interesantna gljiva, forma joj je nežna, skoro paučinasta. Možte je jesti čak i presnu(kažu prodavci), ali ja je najviše volim ovako prženu. Veoma je izdašna, tako da nemojte da vas brine cena. Ovaj komad koji sam ja kupila je imao oko 200g i koštao je oko 400 dinara, a nas dvoje smo se ozbiljno najeli. Kupujem je na Kalenić pijaci, mada sam je viđala i na Bajloniju.

Budite nežni kada je sečete jer je krhka. Na instagram ću staviti video kako sam je isekla, pa kad budete spremali, pogledajte. Kada je ispečete je spolja bude krckava, a unutra svilena. Po ukusu i teksturi najviše podseća na bukovače.

Ova vlakna koja vidite s leve strane su najkrckavija i najukusnija!

Kinou malo properite, ili ako imate vremena potopite na pola sata bar. Kuva se brzo i zato je sjajan prilog jer su i šnicle brzo gotove. Ako želite umesto kinoe možete koristiti pirinač, proso, kuskus, pečeni krompir… bilo koji prilog.

Ja sam imala nekoliko špargli koje su pretekle od galete pa sam ih kratko prokuvala u vodi sa malo soli i limuna. Iseckala sam na kolutiće oko 1cm, dodala u kipuću vodu i kuvala 5-6 minuta i to je bilo sasvim dovoljno. Iseckala sam jednu šargarepu i 8 čerija, malo ljute papričice i rukolu i dodala u kinou sa šparglom.

Svuda sam tražila crvenu papriku pošto mi je ona najukusnija, ali kako joj stvarno nije vreme, teško se nalazi i u marketma. Ako dodajete tikvicu predlažem da je iseckate na trakice i dodate presnu ili eventualno na kockice pa da je propržite sa malo soli.

Neki mladi sir bi uz ovu gozbu išao jako lepo, naravno, pod uslovom da jedete proizvode životinjskog porekla.

I eto još jednog ručka za manje od pola sata – idealno za toplo vreme koje dolazi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]