Gusti sirup za sok od voća

Sastojci:

  • Voće
  • Šećer
  • Voda
  • Limun ili limuntus

Sok od višanja:

Izgnječite višnje rukama, a zatim propasirajte kroz neku krupnu cediljku ili đevđir, kako biste uklonili kožicu i koštice. Izmerite količinu dobijenog soka, na 1 kg dodajte 400-600g šećera i 600-800ml vode. Prokuvajte smešu 30-ak minuta na laganoj vatri, pred kraj dodajte sok od jednog limuna ili kašiku limuntusa. Pustite da prokuva pa sipajte vruć sirup u vruće flaše, zamotajte u ćebe i ostavite da se ohladi bar 24h.

Sok od jagoda:

Jagode operite i očistite od peteljki. Ispasirajte štapnim mikserom ili u blenderu i ponovite postupak kao sa višnjama. Dakle na 1kg blendiranih jagoda dodajte 400-600g šećera i 600-800ml vode. Prokuvajte smešu 30-ak minuta na laganoj vatri, pred kraj dodajte sok od jednog limuna ili kašiku limuntusa. Pustite da prokuva pa sipajte vruć sirup u vruće flaše, zamotajte u ćebe i ostavite da se ohladi bar 24h.

Poslužite sokove sa ledom, kriškom lmuna ili nekoliko listova sveže nane.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je neka varijanta gustog sirupa koju sam sama izmislila. Inače sirupi se u glavnom prave u odnosu 1:1 koliko voća toliko šećera, ali meni je to zaista previše, ne samo zbog štetnosti šećera, već tolika količina skroz ubije ukus voća.

I ovo su velike količine šećera, ali pošto je kod nas u kući sok jedna pojava za posebne i prilike i ne pijemo ga svakoddnevno, ni domaći, ni kupovni, onda je ovo sasvim prihvatljiva opcija. Pogotovo što su višnje naše, neprskane i sami smo ih obrali Miloš i ja! A jagode su kupljene na grupi Mali proizvođači hrane u Srbiji i tretirane su samo ekološkim sredstvima.

Naravno, ako želite da izbegnete kuvanje, možete ispasirati voće i spakovati u male zip kese u zamrzivač i onda kada izvadite tako ispasirano voće, dodate mu kašiku meda ili javorovog sirupa, malo razredite vodom i lepo se osvežite.

Ja voće najviše volim da jedem, ne volim da ga pijem, ali ovo mi je jedna lepa tradicija i podsetnik na detinjstvo. A svi se oduševe kad dođu u goste pa im ponudim domaći sok od višnje!

Ako vas ne mrzi, možete prvo da očistite višnje od koštica, pa da i njih u celosti izblendirate. Ja ih ovako izgnjavim, sve iz njih iscedim, pa to budu sirupi s pulpom. Naravno, ako volite skroz bistri sirup, možete dodatno procediti.

Pošto u ovim sirupima nema 3 tone šećera, ja ih pakujem u male flaše kako bi se nakon otvaranja brzo potrošili, a svakako ih čuvam u frižideru jer sam tako sigurnija. Ako imate neki hladan podrum – blago vama! Ja sam na vrlo toplom 5.spratu, tako da kod mene sva zimnica stoji u frižideru.

Što se pasterizacije tiče  tu je stari dobri dunst, prepisujem vam korake od prošle godine U neki ćošak kuhinje stavite jedno složeno ćebe na pod. 10-ak minuta pre kraja pripreme soka u šerpicu u koju može da stane što više flašica sipajte dva prsta vode. Poređajte flašice i uključite ringlu na srednju temperaturu da polako počnu da se zagrevaju. Kada je sok gotov, a voda skoro provrela, smanjite temperaturu obe ringle i polako sipajte vruć sirup u vruće tegle. Uz pomoć kuhinjske rukavice ili krpe izvadite flašicu, zatvorite je dobro uz pomoć krpe. Naređajte flašice u ćebe i dobro ih ušuškajte. Ako imate perjani jastuk još bolje, stavite ih na jastuk i pokrijte presavijenim ćebetom. Važno je samo da su dobro ušuškane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]