Crveni letnji potaž

Sastojci:

  • 3 paradajza
  • 1 manja ili 2 malecke glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • so, biber, maslinovo ulje
  • ½ l bujona ili vode
  • nekoliko kašika pavlake za kuvanje (opciono)

Priprema:

Operite papriku i paradajz, presecite crni luk na četvrtine. Stavite svo povrće u posudu za pečenje, poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite oko 20minuta na 200C. Sačekajte da se malo ohladi i istisnite beli luk, a crnom luku skinite spoljašnji sloj ako je potrebno. Paprikama odstranite kožu, peteljku i semenke, a paradajzu kožu i onaj tvrdi deo u sredini. Stavite povrće u šerpu, dodajte bujon, kao i vodu koju je povrće pustilo. Začinite i po želji dodajte malo pavlake za kuvanje ili bademovog mleka. Izblendirajte do fine teksture i stavite na vatru da baci ključ.

Poslužite sa krutonima ili ZrnoRa rezancima od spelte. Ako ne postite, narendajte malo parmezana odozgo. Možete ukrasiti listovima bosiljka ili nane. Čorba je sjana i topla i hladna.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Znam da je leto i da je vruće i da vam se ne uključuje rerna, ali klima radi pa radi, a za 20 minuta pečenja neće se mnogo ugrejati stan. A uživaćete u fenomenalnoj hranljivoj čorbici.

Od ove količine dobićete dovoljno čorbe za 3 do 4 osobe. Zavisi od veličine paradajza i paprika. Svakako može vam stajati u frižideru dan, dva, tako da i ako ostane viška, imaćete za još jedan ručak.

Ma je l vidite vi ovu ljubav od potaža

Naravno, paprike možete prepeći i na ringli, ili kako ih već pečete za ajvar, pa staviti ukesu da se potpare, a paradajz prokuvati u vreloj vodi pa ga prebaciti u ledenu kako biste ga oljuštili, ali to su dva odvojena, komplikovana i duža procesa u odnosu na pečenje, a nećete dobiti ovako dobar „roasted“ ukus. Povrće svakako pecite na papiru za pečenje.

Sledeći put ću isprobat sa kokosovim mlekom i uz dodatak još nekog pečenog povrća, recimo paškanat i šargarepa.

Pošto je ovo jako jednostvno jelo, ja vas ne bih više zadržavala – izvolite, probajte, pa javite utiske. Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno