Sastojci:
- 6 kora od spelte ZrnoRa
- 120g putera
- 600ml tečne mlečne šlag pavlake
- 4 jaja
- 100g kokosovog šećera
- rendana korica limuna
- 200g voća (borovnice, ribizle, maline, kupine)
Priprema:
Otopite puter, a zatim istopljenim puterom premažite jednu koru i preklopite je drugom. Savijte koru cik-cak (kao plisirana suknja) umotajte u ružicu i stavite u centar podmazane posude za pečenje. Ponovite postupak obmotavajući sledećim korama ružicu dok ne stignete do ivica tepsije. Premažite ostatkom putera i pecite na 180C oko 15 minuta, da malo porumeni.
Za to vreme umutite jaja, dodajte im koricu limuna i pavlaku i sjedinite. Izvadite pitu, prelijte je filom i rasporedite voće. Jedan deo voćkica ugurajte između kora. Pecite još 25 do 30 minuta, da još malo porumeni.
Sačekajte da se pita prohladi pre služenja.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ovo bi mogla biti i neka vrsta mokre pite, ali verujem da ćete se složiti da je naziv kremasta pita mnogo lepši. I zaista, kad naiđete na džepove pune krema oduševićete se. Važno je samo da ne prepečete pitu jer će se onda presušiti. Biće i dalje ukusna, ali nije to to. Ako vam se učini da je malo voća, slobodno doajte još!
Ako volite slađe poslastice, možete povećati količinu šećera, ili naprosto probajte ovako, pa ako vam se na prvo parče učini nedovoljno slatko, pospite usitnjenim kokosovim šećerom ili eritritolom. To je praktično zamena za prah šećer. Prah možete napraviti u bilo kom električnom mlinu za kafu, šećer ili orašaste plodove…
Ovi mlinovi su prilično povoljni, a jako praktični i korisni. Ja imam neki nepoznatog brenda, traje već 6 godina i u njemu redovno meljem šećer, zaslađivače, lan… To mi je jedan od najvećih benefita, sveže samleveni lan.
Svaki put kada je u receptu sastojak korica limuna, ja napomenem da koristite organski limun, pa tako i ovaj put. Takođe, koristite mlečnu, nezaslađenu šlag pavlaku. Možete napraviti i sa 500ml, ali ako imate negde na meru, uzmite 600, biće još kremastija pita.
Većina pijaca ima neke mlečne radnje u kojima možete kupiti ovu pavlaku na meru i to da vam sipaju u vašu posudu. Meni je to jedan fenomenalan ekolopki momenat. Ako nemate takve radnje u blizini, potražite u marketima Prezident mlečnu šlag pavlaku tetrapak je belo-crveni i sadrži 500ml. To je, po mom saznanju, jedina šlag pavlaka na tržištu koja je mlečna i nije zaslađena. Ako znate još neku, molim vas ostavite u kontaru.
Kore su naravno najzdravije moguće! ZrnoRa speltine kore. Njihova tekstura je idealna za ovu pitu. Naravno, ako želite isprobajte pitu sa korama od pšeničnog belog brašna, belim šećerom, slatkom biljnom pavlakom… ali ne očekujte ovako samvršen rezultat.
Meni nije cilj da vas plašim hranom, ali ipak mi je cilj da vam ukažem na to koji su proizvodi na tržištu u manjoj ili većoj meri, zdravija opcija. I ne morate sve odjednom da menjate, nije izvodljivo ni finansijski, ni organizacijski, ni mentalno… Menjajte jednu po jednu navku – vaše telo će vam biti zahvalno.
Napolju je pretoplo, klima radi pa radi, što ne bi i rerna! Isprobajte brzu mokru kremastu voćnu pitu i javite mi utiske!
P.S. Ako vam treba malo vizuelnog pojašnjenja, na instagramu će biti i reel video sa celokupnim postupkom več koliko za vikend pa pogledajte.