Bećarac sa teletinom

Sastojci za 4 osobe:

  • 1kg paradajza
  • 4-6 paprika
  • 400g teletine
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka (opciono)
  • 2 kašike kinoe
  • 2 jaja (opciono)
  • so, biber, maslinovo ulje

Priprema:

Operite paprike i paradajz i poređajte ih u pleh na pek papir, dodajte i čenove belog luka. Paradajzu blago zasecite kožicu na par mesta. Poprskajte povrće maslinovim uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Kada je gotovo izvadite u posudu koju ćete poklopiti i ostavite na 5 minuta da se potpari. Dok se povrće peče, iseckajte sitno crni luk i teletinu na kockice. Na malo maslinovog ulja propržite teletinu kratko samo da se zarumeni, dodajte luk i malo vode. Začinite meso po ukusu i dinstajte. Povrće oljuštite i iseckajte, a zatim dodajte mesu. Stavite i 2 kašike kinoe. Povrće će pustiti dosta vode, ali to će kinoa sve da upije tokom kuvanja. Krčkajte bećarac još 15-ak minuta, dok se kinoa skuva i na kraju po želji začinite umućenim jajetom. Kada dodate jaja isključite ringlu i dobro mešajte. Ona će se skuvati od toplote samog jela, a doprineće i teksturi i gustini.

Poslužite bećarac uz sir i salatu od krastavca.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ukoliko imate vremena, povrće ispecite veče pre, dok odmarate uz TV ili rano ujutru dok pijete kafu ili se spremate za posao. Biće vam mnogo ubrzan proces, a i lakše ćete ga oljuštiti kad nije vrelo iz rerne. Ja obavezno ljuštim povrće za bećarac jer ne podnosim kožice od paradajza i paprike kad se onako odvoje, pa se srolaju… neću dalje!

Mere za bećarac su prilično proizvoljne. Potrudila sam se da vam dam neke okvirne mere ako nikada niste pripremali ovo jelo. Ako jeste i imate svoje mere, onda samo prilagodite ovom postupku.

Umesto belog brašna koje se dodaje da bi se bećarac zgusnuo, ja sam koristila kinou. Ne samo da je doprinela zgušnjavanju jela, već je učinila i samu teksturu interesantnijom. E sad, ja uz ručak skoro nikad ne jedem hleb, ali većina ljudi jede, pa čak i uz jela u kojima ima pirinča i krompira. Tako da iz tog razloga, a i zbog estetike, a i zbog toga što ovakav bećarac možete jesti i bez pribora, samo uz pomoć hleba – eto moje zvezde od divljeg kvasca na slikama.

Kada sam bila mala, tata je uvek bio majstor za bećarac. Mama je kraljica kuhinje, ali tatin bećarac je nešto posebno. I tako smo i zvali ovo jelo i uvek ga pripremali bez mesa! Odmor od mesa u letnjim danima. Ovo je prvi put da sam pravila sa mesom jer me je ova predivna domaća teletina inspirisala i mogu vam reći da se sjajno, uopšte nije uticala na ukus jela. Umesto teletine možete koristiti belo meso – ćureće ili pileće. To su mesa koja neće preuzeti primat u ukusu.

Dakle, kako god ga zvali: bećarac, bećar paprikaš, sataraš… Isprobajte ovaj recept za kvaltetan i sveobuhvatan letnji ručak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]