Šumski humus

Sastojci:

  • 1 konzerva ili tegla kuvanih leblebija
  • 3 kašike tahinija
  • sok od pola limuna
  • 1 glavica pečenog belog luka
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike ledene vode
  • pečurke po želji (bukovače, vrganji, sušene ili sveže, pasta…)
  • so, biber, kumin, tucana paprika ili sumak

Priprema:

Ocedite leblebije (važno je da budu jako dobro skuvane). Pečurke propržite ako su sveže, ili rehidrirajte u malo tople vode ako su sušene. U blender stavite: leblebije, tahini, limunov sok, beli luk, jednu kašiku maslinovog ulja, 2 kašike ledene vode, pečurke, so i kumin. Izblendirajte do fine svilenkaste teksture. Probajte i po želji dodajte još malo ledene vode, soli, bibera…

Poslužite ukrašeno kašikom maslinovog ulja i pospite sa malo tucane paprike ili sumaka (ako imate i volite).

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ako je humus nešto što volite, sigura sam da ste do sada pročitali 101 recept… Svi znamo koji su osnovni sastojci. I ja znam i pravila sam humus i ranije, ali nikad nisam bila ovako oduševljena, ne toliko zbog pečuraka, već zato što sam konačno sela i dooobroo prečešljala internet da vidim koji su to najbolji saveti i trkovi za savršen svilenkasti humus. Ovde delim te detalje sa vama:

  • Potrebno je da leblebije budu stvaaarno dobro skuvane. Bukvalno da se raspadaju kada ih stisnete prstima. Tu imamo nekoliko ocija. Prva varijanta je da potopite leblebije preko noći i da ih kuvate sutradan. Druga opcija je da ih kuvate odmah uz kašiku sode bikarbone koja će pomoć da se brže skuvaju, samo posle kuvanja isperite leblebije pod mlazom hladne vode kako bi isprali sodu i ohladili leblebije. Treća opcija su već kuvane leblebije iz konzerve ili tegle. Proverite da nema nekih neželjenih dodataka. Ako koristite kupovne obavezno proverite da li su dobro skuvane, ako nisu i njih možete dokuvati. Koja god da je opcija sačuvajte vodicu za posni majonez ili posne puslice.
  • Ne štedite na tahiniju! Tahini ili taan je susamova pasta koja se dobija mlevenjem susama. Jako je zdrav i koristan za naš organizam. Odaberite neki fini, kvalitetan koji je napravljen isključivo od susama. Taan je danas već lako dostupna namirnica, ima ga u svakom marketu i prodavnici zdrave hrane. Bilo da pravite humus ili nešto drugo, obavezno dobro izmešajte ulje koje se odvojilo pre nego što ga koristite.
  • Ledena voda: nisam ulazila u detalje fizike i hemije i toga zašto je ledena voda (ili čak kockice leda, ako imate baš jak blender) tako važna. Ali sam videla da pravi veliku razliku. Ne samo da je od nje humus svilenkastiji, već mu je i boja svetlija. Ja sam u malu čašu sipala vodu i dodala 3 kocke leda pre nego što sam počela sa pripremom ostalih sastojaka, par minuta je sasvim dovoljno da se voda u čaši ohladi.
  • A sad beli luk! Ja obožavam beli luk! Međutim ne legne mi uvek lagano kada jedem svež beli luk. Zato za ovakve namaze obično imam već ispečen beli luk. Vrlo često kada nešto pečem u rerni ubacim glavicu belog luka zamotanog u papir za pečenje sa malo začina i maslinovog ulja. Taj zamouljak zatim zaštitim alufolijom i stavim u rernu negde sa strane da nije u dodiru sa ostatkom hrane koja se peče. Imam još dva predloga kako možete dodati beli luk, a da nije svež. Možete kupiti kod Nataše marinirani beli luk, ja sam ga tek skoro probala i baš sam se oduševila, ne znam kako ga pravi ali ukus je maestrlan. Ako vam Nataša nije blizu, protisnite beli luk, potopite ga na pola sata u limunov sok, a zatim ocedite i bacite limunov sok. Limun će izvući jačinu iz belog luka i biće taman blag za humus.
  • Mleveni kumin nije baš uobičajeni začin u našj kuhinji, ali se vrlo lako može pronaći u većim marketima, prodavnicama zdrave hrane, kao i u specijalizovanim začinskim prodavnicama. Verujte mi pravi ogromnu razliku u ukusu. I na kraju ne preterujte sa maslinovim uljem, dovoljno je da au sam humus stavite jednu kašiku, a da drugu iskoristite za dekoraciju.

Ovo su bili saveti za osnovnu verziju humusa. Za ovaj moj šumski, dodala bih još par ideja. Ovog puta sam koristila bukovače i pesto od vrganja koje sam kupila kod Nataše. Vi možete koristiti bilo koje gljive koje volite, samo gledajte da budu neke koje ipak imaju makar malu dozu specifičnosti. Ukoliko ne volite pečurke, možete u humus dodati sušeni paradajz, neće biti šumski, ali je super ideja za nešto novo.

Kod humusa je važno i da imate dobar blender. Ja sam skoro kupila nutribullet, pa sam se zatrčala – iskreno, nije baš za humus, mučio se dok nisam dodala još malo, pa još malo vode. Tako da je moj predlog da koristite neki klasičan blender ili secko. A ako budete hteli dodatno da izjednačite smesu, u pomoć može da pritekne i štapni mikser.

I eto, malo filozofije oko jednog fantastičnog namaza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno