Galeta s jagodama

Sastojci:

  • 375 g brašna (preporučujem speltino integralno)
  • 180 g mekog maslaca
  • 50 g šećera (ja sam koristila kokosov)
  • 1  jaje
  • vanilin šećer (opciono)
  • 300g urde
  • 400 g jagoda
  • javorov sirup ili med

Priprema:

Umutite maslac sa šećerom. Dodajte jaje i vanilin šećer i sjedinite. Postepeno sipajte brašno i umesite meko testo. Možete ga prvo mutiti mikserom, a zatim sjediniti rukom. Između dva papira za pečenje rastanjite testo u četvrtasti oblik, uklonite gornji papair i rasporedite urdu ostavljajući 3-5 cm spoljne ivice slobodno. Jagode presecite na pola i ređajte ih cik-cak u nekoliko redova (kao na slici). Prelijte sa nekoliko kašika javorovog sirupa i uz pomoć papira za pečenje ušuškajte ivice (kao na slici). Prebacite pažljivo na pleh i pecite na 180-200 C oko pola sata. Izvadite kolač i ostavite ga 10ak minuta da se sokovi vrate u testo.

Kolač možete poslužiti topao ili hladan uz kuglu sladoleda ili šlaga, mada je i ovako sam za sebe savršen.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Na sajtu postoji već nekoliko recepata – varijacija na ovu temu, sa jabukama, smokvama, slano, slatko… Ovo testo je jako zahvalno i inspirativno za mene. Sjajno je što ne mora da stoji u frižideru, ne mora kao prhka kora za tart da se radi sa ledenim puterom i jako je jednostavno. Svakako ako vam je tako lakše, zbog organizacije vremena vi ga možete umesiti dan ranije i ostaviti u frižideru, samo izvadite na vreme da biste mogli da ga rastanjite.

Urdu sam videla kod drugarice Jelene Kovačević i to me je inspirisalo da složim ovaj recept. Urda je sitan sir, neutralnog ukusa. Pravi se od surutke i ima veliki procenat proteina, a mali procenat masti. Smatra se vrlo zdravom opcijom sira, a mene iskreno najviše podseća na maskarpone. Umesto urde možete koristiti sitan sir, sremski, švabski, krem sir, bilo koji koji biste inače koristili za kolače.

Recept za galetu koji imam već 10-ak godina je sa belim pšeničnim brašnom, ali ja mislim da sam možda samo prvi put pravila u toj varijanti, mnogo mi se više dopada sa nekim drugim, integralnim brašnom. Spelta je jako zahvalna, kod nje nema mnogo odstupanja, ponaša se kao pšenično brašno, dok je sa raženim mrvicu teže raditi.

Ovseno brašno je takođe sjajno, ali ga ređe koristim u kolačima jer može da se desi da ima malo gorčine. Meni ne smeta, volim ga, ali kada kolače delim sa drugima, biram speltu.

Što se tiče šećera i meda, zbor je svakako na vama. Ja koristim kokosov šećer koji stoji u tegli sa šipkom vanile, imam i jednu teglu u kojoj je beli šećer i jednu sa brezinim. Taj dodatak vanile sam videla još davno kod moje Nane i to je sjajan način da preskočite kupovni vanilin šećer.

Uz aromu kokosovog šećera sa vanilom mi savršeno ide javorov sirup. Ako ga nemate, koristite med. Kod nas na tržištu postoje još i agava sirup, njega ne preporučujem. Mišljenja su razna o koristi i štetnosti agave, a ja se nisam udubljivala, samo preskačem. Imate naravno i sirup od urmi, ali on je malo gušći, kao malteks, pa ne znam koliko je zgodan za ovaj recept.

I to je od prilike to. Jednostavan, lagan, letnji kolač, taman za sezonu jagoda koja još traje. Naravno, možete ga praviti i zimi sa jagodama iz zamrzivača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno