Sastojci:

  • 100 g rukole
  • 50 g pistaća (ili oraha)
  • 50 g parmezana
  • svež ili pečeni beli luk
  • maslinovo ulje, so, biber

Priprema:

Istostirajte pistaće na tiganju da porumene i ostavite na nekoj tacni da se prohlade. Dok se pistaći hlade, ukoliko je potrebno, operite rukolu i dobro je osušite, a parmezan isecite na kockice ili narendajte. Stavite sve sastojke u blender, dodajte malo soli i 3 kašike maslinovog ulja, blendirajte sos i po potrebi dodajte još ulja ili nekih začina po želji.

Čuvajte pesto u dobro zatvorenoj tegli u frižideru. Poslužite ga uz sireve, na sendviču, uz meso, pastu… šta god vam padne na pamet.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovde nema mnogo priče – koristimo rukolu umesto bosiljka, ako želite, možete da napravite pola-pola rukolu i bosiljak. U originalnom pesto sos receptusu pinjole. Možete koristiti koje god koštunjve plodove volite, znajte da su svakako za soseve bolji oni masniji. Dakle pinjole, orasi, lešnici. Ova varijanta sa pistaćima je baš interesantna, sirovi pistaći mi se čine dosta neutralni.

Ja sam koristila konfitirani beli luk jer mi je svež beli luk nekako jak. Činjenica je da ga obožavam, ali me je strah koliko će se osećati. Možete koristiti beliluk koji ste ispekli u rerni. Nekad kada nema konfitirani beli luk ja, dok rerna svakako peče nešto, zamottam beli luk sa malo maslinovog ulja u papir za pečenje, pa u foliju i ubacim u rernu da se ispeče, posle ga koristim za soseve i namaze.

Ovaj pesto, kao i svaki može biti i posan. Umesto parmezana dodajte kašiku nutritivnog kvasca i kašiku indijskog oraha koji je stajao potopljen u vodi. U tom slučaju možete dodati i mrvicu više soli, kao i pola kašičice limunovog soka.

I to je to. A sad imam želju da sa vama podelim poreklo naziva ove vrste sosa. Pestare na italijanskom znači gnječiti, lomiti, udarati… Tako da pesto bukvalno znači ja gnjčim, što potpuno ima smisla jer u originalu ovaj sos se pravi u avanu tako što se sastojci udaraju, usitnjavaju tučkom, dok se ne dobije željena svilenkasta tekstura.

Nadam se da volite pesto i da ćete isprobati i ovu njegovu varijantu, pored mog omiljenog pesto sosa od sremuša!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno