Sastojci:
- 4 kore za pitu ZrnoRa “Dve sestre”
- 300 g sitnog sira ili krem sira
- 1 jaje
- 150-200 g kupina
- 1 dl javorovog sirupa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- sok od pola limuna
- nekoliko kašika otopljenog putera
Priprema:
Umutite jaje sa javorovim sirupom, a zatim dodajte sir i dodatno umutite. Dodajte i ostale sastojke u fil: kupine, vanilu i limunov sok i sjedinite. Ako su kupine previše čvrste, možete ih prvo malo izgnječiti viljuškom.
U posudu za pečenje stavite jednu koru za pitu, neka krajevi vise na spolja, poprskajte koru kašikom otopljenog putera i ponovite sa ostalim korama, ali tako da se krajevi koji vise što manje preklapaju. Ušuškajte krajeve u spoljnu ivicu posude, tako da dobijete kao obruč od kora. Ulijte fil u sredinu, naređajte još po neku kupinu za dekoraciju i premažite kore puterom. Pecite na 180-200 C dok se fil ne ispeče, neće biti skroz čvrst, ali za nekih 25 do 30 minuta bi trebalo da je pečen.
Sačekajte da se pita ohladi pre služenja.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Možete koristiti i neku koru manje, čak i sa 3 će biti dovoljno, ako želite da budete sigurni da će i središnji deo pite imati koricu, dodajte četvrtu koru, makar samo u sredinu. Kore lepo ušuškajte na spolja tako da one čine spoljni obod.
Ako nemate kupine, možete probati sa malinama, jagodama, borovnicama… bilo kojim bobičastim voćem. Ako želite da fil bude malo čvršći, možete koristiti dva jaja umesto jednog, ja sam se plašila da bi onda bilo suviše, gumasto, omletasto, pa sam se odlučila da ipak pravim samo sa jednim.
Probajte malu količinu fila, da ne kažem liznite fil, proverite da li možda treba dodati još malo javorovog sirupa. Ako nemate javorov sirup, med je sasvim ok zamena. Možete naravno koristiti zaslađivač po svom izboru.
Tekstura i kozistencija fila će veoma zavisiti od sira koji koristite, da li je suvlji ili ipak ima više surutke, koliko je zrnast i sl… Najfiniji su oni domaći švabski sirevi, mada je i krem sir iz prodavnice nekog dobrog sastava super izbor. Ako je sir malko kiseliji, nemojte dodavati limunov sok, možete samo narendati malo korice za aromu.
Danas se svašta naziva čizkejkom, pa sam ja rešila da i ovo može bti jedna varijacija na temu, a vi probajte, pa javite kako vam se dopada ideja! I još jedna informacija za kraj, ako vam je promaklo – recept za ekstrakt vanile imate na mom instagram profilu. U osnovi: u 2 dl vodke stavite jednu šipku vanile, zatvorite i nakon 40 dana imate ekstrakt.