Sastojci:

  • 2-3 cvekle srednje velične
  • 3-4 šargarepe
  • 2 čaše punomasne kisele pavlake

Priprema:

Izrendajte na krupno rende cveklu, pa onda šargarepu. Umešajte sa pavlakom i ostavie kratko u frižideru da se ohladi.
Možete je poslužiti uz meso, belu ribu, ili kao užinu. Meni je sjajna za večeru kada mi dosade kombinacije sa proteinima.
Ova salata lako može biti i posna i vege – umesto pavlake stavite maslinovo ulje, malo limunovog soka i semenke suncokreta.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Najbolje je da prvo rendate cveklu, šargarepa će upiti deo roze boje sa ruku. Obavezno okrenite rende od sebe ili stavite kecelju jer će vas cvekla zasigurno isprskati. Naravno, ako imate neku mašinu za rendanje – spašeni ste. A dok isperete sudove i ruke će se isprati.

Ja prosto volim da “isprljam” ruke u kuhinji

Što se pavlake tiče sami možete dozirati količinu, važno je da ona uveže cveklu i šargarepu, ali ne bi smela da preuzme glavnu ulogu.

Ovu salatu neverovatne boje naučila sam da pravim od moje mame. Ona obožava da za nedeljni ručak napravi šarenilo na stolu: zeleni grašak, ružičasta salata, dinstana narandžasta šargarepa… Kaže da to popravlja apetit. Mada to nama nikad nije bio problem, mamina kuhinja je ono kad ne možeš da se zaustaviš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno