Sastojci:

  • jedan batak sa karabatakom po osobi
  • malo maslinovog ulja
  • so i prirodni začini od povrća
  • voda

Priprema:

Priprema:

Odvojite batak od karabataka. Zagrejte dubok tiganj ili šerpu, dodajte ulje i pecnite meso sa obe strane nekoliko minuta da se zazlati. Posolite, pospite začinima i nalijte vodom skoro da prekrije. Krčkajte na srednjoj vatri poklopljeno oko sat do sat ipo vremena, povremeno dodajući vodu i okrećući komade mesa. Kada vidite da meso skoro spada sa kostiju pri dodiru, pustite da voda skoro skroz ispari i da se na donjoj strani stvori fina narandžasta lepljiva masa. Okrenite meso, dodajte pola decilitra vode i sačekajte da se isto desi i na drugoj strani.

Servirajte uz zelenu salatu ili rižoto. Uz ovo jelo fino ide belo vino ili neko lagano pivo.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Da počnemo sa začinima – so je ovde sasvim dovoljna, ali ja volim da dodam neki od prirodnih začina koji su sve dostupniji. Vegetu ne volim da koristim jer je udeo soli u njoj ogroman, a pored soli ima dodatih šećera, pojačivača aroma, boja… Sve ono što nije hrana. Ali zato postoje divni ljudi koji sami suše i melju povrće, pa onda udeo soli birate sami, a ostalo je čista priroda.

Ako vam je nezgodno da odvojite batak i karabatak, možete zamoliti mesara da vam to uradi, sigurno će hteti, mada nije nikakva nauka, treba vam dobar nož i dva tri pokušaja da otkrijete gde je spoj koji možete da presečete.

Ovaj način pripreme daje vam mogućnost da potpuno uživate u ukusu piletine. Još ako možete da nabavite neku finu, domaću to je prava stvar. Bukvalno će vam se lepiti za prste. A moča…. ok to ne smem da vam pričam, znam da  nije pohvalno, ali eto svi ponekad pokleknemo.

Iako je kod nas u kući mama kraljica kuhinje, ovakvu piletinu nam je uvek pripremao tata, i to najčešće za putovanja. Počelo je kao šala – sećate se kad u filmu Tito i ja mali Zoran u vozu izvadi pile. Moje prvo samostalno putovanje na udaljenu destinaciju bilo je razmena studenata u Lavovu, Ukrajina. Putuje se vozom 25 sati sa raznim stajanjima. I tako u porodičnom razgovoru i šalama na račun dugog putovanja i kako ću vozom kao mali Zoran, tati padne na pamet ideja i napravi mi za put piletinu na ovaj način.
Još sam i Politiku kupila da rasprostrem ručak. Tatina piletina postala je hit među svim kolegama i obavezni lanč paket na svim našim putovanjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]