Sastojci:
- 150g ovsenih pahuljica
- 150g raženih pahuljica
- 50g sirovih badema
- 50g sirovih lešnika
- 50g sirovog suncokreta, očišćenog
- 40g semena lana
- 3 kašike vode
- 3 kašike javorovog sirupa ili meda
- 1-2 kašike putera (može kokosovo ulje ili maslinovo ulje)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (ili arome vanile)
- 100-150g suvog voća (brusnica, suvo grožđe, suve višnje, jagode… sve bez dodatnog šećera)
Priprema:
Izmešajte pahuljice, koštunjavo voće i semenke. Ukoliko želite možete minimalno u secku usitniti lešnike i bademe. Na tihoj vatri otopite maslac, dodajte javorov sirup, vodu i vanilu. Kašiku po kašiku dodajte suvim sastojcima i mešajte sve vreme. Rasporedite mešavinu na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite u rerni na 170-180C, 30 do 40 minuta. Dok se smeša peče promešajte je nekoliko puta.
Kada se ohladi dodajte sušeno voće i spakujte u tegle.
Može se jesti sa mlekom, grčkim jogurtom, svežim voćem…
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Hajmo prvo o sastojcima – koštunjavo voće i razmeru možete birati prema svom ukusu, možete dodati orahe ukoliko ih više volite. Važno je da je sirovo. Možete dodati i ječmene pahuljice, meni su raž i ovas najbolja kombinacija.
Ako volite cimet, dodajte pola kašičice, ja ga volim samo u nekim kolačima, pa preskačem u ovom receptu.
Kokosovo ulje je svakako najzdravija opcija, možete dodati čak i listiće kokosa. Opet, ja ga volim samo po negde pa zato stavljam običan maslac.
Pošto je ekstrakt vanile teško naći, stavila sam aromu vanile. Jednom ću se odvažiti i napraviti taj ekstrakt vanile, ako uspe pišem vam recept svakako.
Kada birate suvo voće gledajte da nema dodatnog šećera, izbegavajte kandirano voće. U zdravoj hrani u mom komšiluku imaju divne sušene jagode, ali im je trenutno nestalo. Imali su sušene višnje pa sam stavila njih, a brusnica i suvo grožđe su mi obavezni sastojci.
Granolu najviše volim da jedem sa grčkim jogurtom i svežim voćem. Vrlo retko je jedem za doručak pošto više volim slani doručak. Koristim je kao dodatak nekim desertima, uskoro objavljujem jedan sjajan slatki recept sa granolom. Takođe volim da potopim čija seme u bademovo mleko, onda to sve izmešam sa granolom i grčkim jogurtom, još ako ima svežih jagoda, borovnica ili malina – to je onda nesvakidašnja poslastica.
Iako su sastojci granole izuzetno zdravi, budite oprezni, ovde ima dosta kalorija, nemojte je jesti previše često.
Ukoliko imate neke lepe teglice, granolu možete spakovati i kao poklon.