Kobler (Cobbler)

Sastojci:

(za pekač od 24cm)

  • 400g jabuke i kruške
  • 300g bobičastog voća (maline, kupine, borovnice…)
  • 3 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1 kašika gustina
  • Sok od pola limuna, malo ekstrakta vanile
  • 70g speltinog brašna
  • 70g ovsenih pahuljica
  • 80g koštunjavog voća (lešnici, bademi)
  • 80g putera
  • 30-50g braon šećera

Priprema:

Jabuke i kruške isecite na kockice, stavite u keramčku posudu za pečenje i prelijte sokom od limuna. Dodajte bobičasto voće i pospite sve kašikom gustina. Prelijte medom i dobro izmešajte.

U posebnoj činiji pomešajte brašno, šećer i pahuljice. Bademe i lešnike kratko usitnite u secku, ali nikako ne smeju da se samelju, samo malo da se naseckaju. Dodajte i njih. Puter ubacite na kraju, pravo iz frižidera i prstima izmešajte da napravite mrvičastu smesu. Pospite preko voća i rasporedite po celoj površini.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200C, nekih 20-30 minuta. Videćete kada gornji sloj porumeni, a voće počne da se krčka ispod i ispušta balončiće.

Servirajte toplo uz sladoled od vanile ili grčki jogurt.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je varijacija na američki kobler, u kojoj je smanjena količina šećera i belo brašno zamenjeno speltom i ovsenim pahuljicama. Naravno možte isprobati i klasičnu varijantu, ali ova je meni mnogo lepša, zdravija i krckavija.

Kobler, krambl, američka pita… sve su to varijacije na temu testo i voće. Samo je pitanje da li imate donju, gornju ili obe korice.

Obožavam ovaj desert jer se mnogo lako i brzo pravi, a ove kombinacije zimskog i letnjeg voća (naravno zamrznute su maline, zato izgledaju ovako otužno) mi je najdraža. Ako nemate secko u kom biste usitnili lešnike i bademe, stavite ih u kesu i istucite tučkom za meso na dasci.

Često u to testo za pokrivanje dodajem i granolu, ili je samo pospem preko sladoleda, to je onda next level. Svakako mere ovde nisu striktne i možete ih prilagođavati. Ja kobler pravim prilično odokativno i stvarno sam se ozbiljno potrudila da sve izmerim, da bih vam dala tačan recept.

Možete ga jesti topao sa sladoledom, ali ok je i kad se ohladi. Samo ne može predugo da stoji jer se zbog voća kvari, zato ga uvek pravim u manjoj posudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno