Aromatizovani puter sa vlašcem

Sastojci:

  • 1 malo pakovanje putera (125g)
  • 1 kašičica soka od limuna i malo rendane korice limuna
  • pola manje veze vlašca
  • pola kašičice krupne soli, na vrh noža krupno mlevenog bibera

Priprema:

Ostavite puter barem sat vremena van frižidera da omekne. Stavite ga u dublju posudu, činijicu i polako izradite, umutite drvenom kašikom. Dodajte limunov sok i koricu, polako umešajte. Na kraju dodajte so, biber i naseckajte vlašac makazama, od vrhova ka sredini. Prebacite na papir za pečenje, umotajte i zavrnite krajeve. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se stegne.

Poslužite uz tost ili svež baget. Možete staviti komadić na sveže pečeno meso da se rastopi, dodati u soseve, a uskoro stiže i recept sa ovim puterom.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Za ovaj recept važno je da puter bude na sobnoj temperaturi, da biste mogli da ga obradite. Izgnječite ga i dobro izmešajte drvenom kašikom. Kada dodate sok od limuna mešajte polako, inače će većina soka iskliznuti iz posude, kao što se meni desilo prvi put. Mešajte dok puter ne upije sok, ako traje predugo ocedite ostatak soka, puter će od tog mešanja svakako pokupiti ukuse.

Tek kada završite sa limunom dodajte so, da se ne bi rastopila od limunovog soka.

Zbog korišćenja korice limuna, probajte da nađete organski limun. Znam da je skup, ali jedan limun vam može poslužiti za nekoliko paketića aromatizovanog putera. Neki ljudi limun i ostalo voće od prskanja i pesticida čiste tako što ih potope u mešvinu vode i sode bikarbone. Iskreno, probala sam ovaj način i zaista je ukus limuna bolji, ne oseća se silna hemija i pesticidi, limun ima ukus kao nekad. Jedino što ne smem da tvrdim da ovaj način zaista čisti voće.

Obožavam vlašac, može se dodati raznim jelima, salatama, možete ga posuti svežeg po varivu… Ideja je mnogo, pustite mašti na volju. Umesto vlašca ovde možete koristiti sremuš, peršun, mirođiju… bilo koji svež začin, pa čak i suvi. Samo imajte na umu da je aroma uvek lepša sa svežim travkama.

Ovaj recept otkrila sam pre 10-ak godina u jednom hrvatskom magazinu, od tada je obavezan na mojoj trpezi svakog proleća. Fenomenalan osvežavaući ukus. Nadam se da će vam se dopasti, a kao što sam gore pisala, ako ne pojedete sve u jednom danu, stiže vam recept u kojem ćete moći da ga iskoristite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]