Slatka mala izvrnuta bomba

Sastojci:

  • 200g mlečne čokolade
  • 200g crne čokolade
  • 500ml mlečne slatke pavlake
  • 300g keksa
  • 100g badema
  • 100g čokolade u prahu (ili 2 kašike kakaa sa kašikom prah šećera)
  • 150g putera
  • 1dl mleka
  • 200g bele čokolade
  • 50g putera

Priprema:

Izlomite crnu i mlečnu čokoladu i otopite ih na pari. Dok se čokolada prohladi do sobne temperature, obložite PVC folijom činiju promera oko 25cm. Umutite slatku pavlaku do pola – znači da je još tečna, malo gušća i prave se balončići. Muteći mikserom na najmanjoj brzini umešajte malo po malo pavlaku u rastopljenu čokoladu. Dobićete fini krem mus. Prebacite mus u činiju sa folijom i odložite u frižider na 20-ak minuta, da se malo stegne.
U drugoj posudi izmešajte mleveni keks, mlevene bademe, i čokoladu u prahu. Na tihoj vatri otopite 150g maslaca i mleko. Dodajte suvim sastojcima i dobro izmešajte. Smesu rasporedite preko musa, trudeći se da bude što ravnije. Vratite u frižider na 2 sata.
Na pari otopite belu čokoladu sa 50g maslaca. Pažljivo prevrnite tortu na tacnu za serviranje, skinite foliju i prelijte čokoladom. Pazite, čokolada će da počne da topi mus, pa je teško razmazati glazuru. Po želji dodatno ukrasite kakaom.

Poslužite tortu uz kafu ili desertno vino, preporučujem bermet.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

U orginalnom receptu koji sam na internetu našla pre 10 godina, mus je napravljen od mlečne čokolade, ali ova kombinacija je mnogo bolja. Takođe glazura je od 100g bele čokolade ulja i mleka. Prvo količina je premala, kao što vidite na mojoj torti, a kada sam probala da napravim glazuru sa uljem sve se pretvorilo u teksturu žvake, tako da je stara dobra varijanta sa puterom savršena. Zato mi je na kraju i falilo, tako da ako želite bogatu glazuru, 200g čokolade i 50g putera je dobitna kombinacija. Naravno glazuru možete i da preskočite.

Što se tiče pavlake, obavezno koristite mlečnu pavlaku, najbolje su one koje se kupuju na meru u mlekarama i na pijaci.

Za koricu, tj. bazu torte volim da koristim ovakve digstiv keksiće, kao što su keksi sa pahuljicama i sl. Mnogo su lepši i daju poseban, bogatiji ukus torti u odnosu na klasične kekse koji su obično baza. I keks i bademe sam samlela u električnom secku, ako i ostane neki nesamleven komadić – još bolje.

Čokoladu u prahu možete naći u svim zdravim hranama i nekim marketima. Ako koristite kakao, stavite samo 2 ravne kašike.

Oduvek sam volela kremaste torte i mislila sam da su ovakve mus torte preteške za pravljenje. Skoro sam naletela na ovaj recept među svojim beleškama i shvatila da je ovo prava praznična torta i da je konačno došlo vreme da je isprobam.

A kada sam završila fotkanje i sela da probam tortu za malo sam zaplakala. Da pojasnim – pored domaćih kolača, moje detinjstvo obeležili su kolači iz poslastičarnice Zlata, jedne od 5 najstarijih u Beogradu. Njihove šampite, žito sa šlagom, voćne korpice, špricer (mešavina boze i limunade) su bili moja velika radost, a početkom ovog veka najviše me je oduševljavala njihova čuvena mus torta – Argentina. Ovo je najbliže Argentini što sam probala i mojoj sreći nema kraja.

Ovo preukusno, lagano čoko čudo će biti savršena završnica vašeg prazničnog ručka, taman uz onu čašu vina što je preostala, ili uz šoljicu kafe.

Još jedan faktor je ovde jako važano spomenuti – kod nas u kući za Uskrs su se uvek pravili slatkiši bez jaja, pošto ih i onako pojedemo dosta tokom ovog praznika, pa možemo bar u torti da ih izbegnemo. Da li je tako i kod vas?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]