Sastojci:
- 600g tikvica (tri manje tikvice)
- 400g šampinjona
- 1 čen belog luka
- ulje, so, kocka za supu ili bujon
Priprema:
Šampinjone operite i isecite na listiće ili manje komade. Propržite ih u tiganju na vrelom ulju da porumene, posolite tokom prženja. Odvojite malo šampinjona za dekoraciju. Operite i isecite tikvice na krupne kocke. Propržite ih na malo ulja. Dodajte usitnjen beli luk i čim zamiriše nalijte vrelu vodu sa kockom za supu ili bujon. Dodajte šampinjone i kuvajte dok tikvice ne omekšaju. Vode treba da bude taman koliko da prekrije povrće, ako ispari, dodajte malo. Ispasirajte sve štapnim mikserom.
Servirajte potaž sa nekoliko prženih šampinjona u svakom tanjiru.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Mnogi ljudi ne vole šampinjone, ali kada se lepo isprže da postanu rumeni, čak i krckavi, oni razviju predivan ukus. S druge strane kada dinstate šampinjone oni postaju sunđerasti i bezukusni. Tako da je najvažnije za ovaj recept dobro upržiti šampinjone, zato ih sečemo na listiće.
Ovu kombinaciju ukusa otkrila sam sasvim slučajno. Bilo je to jedno od onih „čišćenja frižidera“ prošle jeseni – našla sam nekoliko tikvica i malo šampinjona koji su predugo stajali. Tako se rodila ideja za ovaj posni potaž koji od tad često pravim. Ako ga pripremate van posta možete dodati i komadić korice parmezana koji smo stavili kada smo kuvali potaž od bundeve, ali neka ovaj put bude baš malo parče.
Kombinacija tikvica i šampinjona u čorbi je možda čudna, ali verujte mi, oduševiće vas ukus, mnogo se lepo slažu. Prava simfonja ukusa kojoj nisu potrebne nikakve pavlake. Znam da ljudi vole da dodaju pavlaku za kuvanje u potaže. I to je ok ponekad, pogotovo ako se deci tako više sviđa i ako ih lakše privolite da pojedu potaž.
Ono što je takođe važno jeste da ne preterate sa dodavanjem vode. Bolje da na početku stavite manje, pa dodajte ako treba. Ako preterate, odvojite jednu količinu pre nego što izblendirate potaž, pa dozirajte posle gustnu po želji.
Koja je vaša najluđa kombinacija u potažu?