Sastojci za veliki pleh od rerne:

  • 300g brašna
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 375ml mleka
  • 60ml vode
  • 2 kašike rakije
  • 250g feta sira
  • maslinovo ulje

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 200-220C zajedno sa plehom unutra. Umutite mikserom ili žicom sve tečne sastojke osim ulja. Dodajte suve sastojke, osim sira. Izdrobte sir i stavite sa strane. Kada se rerna zagrejala, izvadite pleh, sipajte malo ulja i rasporedite po celom plehu da ga podmažete. U vreo pleh sa uljem izlijte smesu i dodajte odozgo izmrvljen sir. Poprskajte sa još malo ulja i pecite dok ne porumeni, a ivice se odvoje od pleha, oko 40 minuta.

Poslužite uz masline, sušeni paradajz ili salatu, kao doručak ili zakusku. Gotovu pitu možete posuti origanom dok je još topla.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovog puta sam pravila originalni recept sa belim brašnom, ali jedva čekam sledeću priliku da isprobam sa speltom i raži. Sigurno će tekstura biti još lepša i krckavija.

Ako želite, testo možete i da ne posolite, ja sam ipak stavila malo, bez obzira što je grčka feta lepo slana, svakako nije bilo preslano. Nećete pogrešiti ni u jednom slučaju.

Ovako izgleda pre pečenja

Ako nemate fetu iskoristite bilo koji stari, punomasni, dobro zreli sir. Onaj prevreli ovčiji sir sa Stare planine bi ovde bio idealan.

Za ovo jelo efektivnog rada imate manje od 10 minuta. A sastojci su toliko jednostavni da ih verovatno uvek imate u kući. Sve to čini ovo jelo idealnim za brzinski doručak, užinu ili iznenadne goste. Pravi „smuti pa prospi“ recept. Smućkate sve i dok se pita peče vi se spremate za posao, šminkate se, sređujete kuću za goste…

Ako želite malo formalniji aranžman, može i ovako

Recept je izvorno grčki i to iz epirske regije. Oni imaju ogromne okrugle tepsije i peku pitu u pećima na drva, ali i ovako je fenomenalna. Ne verujte mi na reč nego probajte. Ja sam zapisala ovaj recept pre nekih 15-ak godina i tek sada sam ga prvi put isprobala. Nadam se da će uskoro da nam se najave neki gosti da pravim opet. Ipak ceo pleh samo za nas dvoje, nije baš najbolja ideja.

Inače sam naziv pite prevodi se kao „pita od brašna“ (αλευρι, alevri – brašno) za razliku od ostalih pita koje su od kora.

Zanima me da li ste nekada probali ovo jelo, ovde ili u Grčkoj?

Savršeno krckava, okrajci su najlepši!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]