Blondine s jagodama

Sastojci za pleh okvirno 23x23cm:

  • 220g putera sobne temperature
  • 100g šećera
  • 1 jaje
  • 1 limun (sok)
  • 300g brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 200g jagoda

Za glazuru:

  • 1 kašika pirea od jagoda
  • 1 kašika soka od limuna
  • 100-140g prah šećera

Priprema:

Umutite puter sa šećerom. Dodajte jaje, pa mutite dok se i ono sjedini, a zatim umutite i sok od limuna. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i solju i dodajte smesi, pa mikserom sjedinite. Jagode iseckajte i nežno ih umešajte u smesu uz pomoć špatule. Pleh obložite papirom za pečenje, pa rasporedite smesu ravnometno (ne mora od ivice do ivice). Pecite 30-35 minuta u rerni zagrejanoj na 180C. Važno je da ne prepečete kolač. Kada se ohladi napravite glazuru tako što ćete prah šećeru dodati sok od limuna, a zatim i sok od pirea koji ste procedili kroz gustu cediljku. Umešajte glazuru, ako je previše tečna, dodajte još malo šećera, ako je gusto dodajte sok od pirea od jagoda. Premažite ohlađen kolač i isecite na kocke ili štanglice.

Servirajte požljivo jer su kocke nežne.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Pire od jagode možete napraviti u blenderu ili štapnim mikserom. Iskreno, mene je mrzelo da uključujem bilo koji aparat, pa sam bukvalno kao dete u ruci stisnula jagodu svom snagom i izmuljala je. Možete naravno biti i civilizovaniji od mene pa upotrebiti viljušku.

U svakom slučaju, znam da zvuči kao mnogo šećera za glazuru, ali zato sam u testu drastično smanjila količinu. I verujte mi, neće biti preslatko, pogotovo što ima limuna i u testu i u glazuri.

Ovo je jedan masnjikav, sladak i sipkav kolačić. Jede se kašikom ili viljuškom jer ako pokušate da uzmete blondinu rukom – raspašće se. Papir za pečenje obavezno postavite tako da blago viri iz pleha da biste mogli da izvadite kolač lakše. A pošto je smesa jako gusta, ne morate da razmazujete po celom plehu, napravite jednu veliku kocku, debljine do 2cm, on će se tako ispeći, neće mrdnuti.

Kao što sam napisala, pazite da se ne prepeče. Ako testo krene blago da rumeni, gotovo je. Važno je da čačkalica ubodena u sredinu bude čista, ne mora da bude skroz suva, ali čista. Izvadite kolač iz pleha sa sve papirom i stavite na rešetku da se tako ohladi. Tek kada se ohladio napravite glazuru i odmah premažite kolač jer će se ona malo stvrdnuti.

U originalu kolač se zove Strawberry Blondies, dakle kao što imamo brauni, imamo sada i blondi. Ja sam dosta smanjila količine šećera i povećala količinu jagoda. Svakako, ovo je jedan od onih „navlakuša“ recepata. Jako je teško da prestanete da jedete jer vas balans između kiselosti limuna i slatkoće šećera i samih jagoda baš vuku.

Iskoristite jagodice dok ih još ima i isprobajte ovaj neverovatan desert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno