Cantuccini – italijanski keksići

Sastojci za 20ak keksića:

  • 250g brašna, T 400 oštro
  • 100g šećera
  • prstohvat soli
  • 5g praška za pecivo (1 kašičica)
  • 30g putera (dve kašike)
  • 2 manja jajeta
  • 30ml mleka
  • 1 kašika likera od anisa (ja koristim rakiju)
  • 100g ukupno: badema, lešnika, brusnice…

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 180C.

Izmešajte brašno, šećer, so i prašak za pecivo. Dodajte ostale sastojke osim voća i izmešajte. Ako je mnogo lepljivo dodajte mrvicu brašna. Prebacite na pobrašnjenu površinu i umesite u jednaku masu. Rasporedite je u disk i dodajte bademe i ostalo voće i preklapajući umešajte u testo.

Podelite smesu na 2 dela i formirajte 2 valjka. Prebacite valjke na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i sačekajte 10ak minuta da se malo ohladi. Na dasci za sečenje isecite keksiće oštrim nožem na debljinu od 2-3cm.

Rasporedite ih nazad u pleh na papir za pečenje i vratite u rernu na još 20minuta na 180C.

Čuvajte kesiće u kutiji ili kesi, mogu stajat i 7 dana… ako izdrže.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ukoliko želite više kesića duplirajte mere, recimo: 500g brašna, 200g šećera, 3 jaja, 70ml mleka….

Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna, ali nemojte da preterate. Smesa treba da bude više kao neka pasta nego kao pravo testo.

Moja omiljena kombinacija voća su bademi i brusnice, ali vi možete da probate i sa lešnicima, suvim grožđem… U originalnom receptu je samo badem. Može se dodati i rendana korica limuna.

Kantućini su keksići koje Italijani jedu uz vino, ideja je da budu jako tvrdi i da se umaču u vino. Predlažem da nekad probate i uz kuvano vino.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno