Sastojci za 4 osobe:

1 manji brokoli
1 mali karfiol
4-5 čičoka
1 manji koren celera
1 koren paškanata
nekoliko listova kelja
so, biber, začini po želji, bujon, voda
4-5 šampinjona ili bukovača za serviranje

Priprema:

Odvojte cvetove brokolija i ostavite sa strane, njih poslednje dodajemo. Stabljiku oljuštite i iseckajte na kocke. Karfiol isecite na veće cvetove. Celer paškanat i čičoku oljuštite i isecite na kockice. Propržite ovo povrće na malo maslinovog ulja, posolite, pobiberite, promešajte kratko i dodajte bujon i/ili vrelu vodu, ne previše, koliko da pokrije povrće i 2 cm preko. Krčkajte 10 do 15 minuta, dodajte listove kelja sa kojih ste uklonili srednju žilu i isekli na veće kocke. Dodajte i cvetove brokolija. Prokuvajte povrće još 5 do 10 minuta, a zatim izblendirajte sve u fini potaž.

Na malo maslinovog ulja propržite šampinjone isečene na tanke listiće da dobijete čips od pečuraka.

Servirajte topao potaž sa čipsom od pečuraka i uživajte!

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ako ne nađete mali brokoli i karfiol, koristite polovinu većeg i slobodno dodajte celu stabljiku brokolija. Ona će potažu dati gustinu. Namerno nisam dodavala šargarepu jer nisam htela da utičem na ovu zelenu boju, uživo je još lepša! Umesto šargrepe slast ovom jelu daju paškanat i čičoka koji se prelepo slažu sa svim ovim zelenišom.

Već godinama sama pravim svoje „kocke“ za supu. Kada skuvam meso i povrće deo odvojim i zamrznem pa koristim po potrebi, nameravam da napravim jedan post posvećen supi. Naravno, ako nemate bujon, možete dodati vodu i kocku za supu ili začin koji koristite. Sada ima lokalnih poizvođača začina čiji je sastav isključivo domaće sušeno povrće sa ili bez soli, dakle izbor je lak i zdrav.

Gustinu potaža odredite sami, ako vam je previše gusto dodajte još malo vode. Ako ste preterali s vodom jedina opcija je da kuvate čorbu malo duže, ali ne bi bilo dobro da je prekuvate – gubi se ova lepa zelena boja i ono što je još važnije gube se hranljivi sastojci.

Ovo je stvarno jedan čaroban čorbuljak – sjajan način da unesete raznovrsno povće kroz jedan obrok, a spremno za pola sata. Ja sam napravila baš gust potaž koji je za večeru sasvim dovoljan, a za ručak može još neka salata, parče ribe ili tako nešto lagano.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno