Sastojci:
- 4 jaja
- 80g šećera
- 200g putera
- 100g crne čokolade
- 4 kašike bademovog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 400ml mlečne pavlake za šlag
- 350g crne čokolade
- za dekoraciju: krupna so, komadići lešnika, kakao… (opciono)
Priprema:
Razdvojite žumanca i belanca. Otopite puter i 100g čokolade, ostavite da se prohladi nekoliko minuta. Za to vreme umutite žumanca sa šećerom i polako, postepeno dodajte u njih puter sa čokoladom. Dodajte brašno i prašak za pecivo i umutite da se sjedini. Posebno umutite belanca u čvrst sneg i polako dodajte u smesu sa žumancima. Mešajte pažljivo žicom, ili mikserom na najnižoj brzini. Kalup promera 25-28cm obložite papirom, prespite smesu i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200C. Pecite 20-30 minuta, čačkalicom ili čistim nožem proverite da li je tart pečen. Kada se tart kratko prohladi zagrejte pavlaku skoro do tačke ključanja, dodajte izlomljenu čokoladu. Sačekajte pola minuta, a onda mešajte žicom dok se čokolada ne otopi i masa sjedini. Prelijte tart dok je još u kalupu i ostavite da se ohladi u frižideru minimum 2h.
Ukrasite po želji i čuvajte u frižideru.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Odaberite crnu čokoldu koju najviše volite, ja se uvek trudim da bude što kvalitetnija i sa što većim procentom kakaa. Umesto bademovog brašna možete koristiti neko obično brašno – belo ili speltu. Ja sam ovog puta odabrala žuti šećer, a vi možete staviti i beli ili bilo koju zamenu koju inače koriste, samo gledajte da je u ovakvoj kristalnoj ili praškastoj formi, ne znam kako bi išlo sa tečnom steviom.
Fil je običan čokoladni ganaš, s tim što ovde ima malo više pavlake. Ali to možete korigovati po svojoj želji. Osnovne mere za ganaš su 1:1, 100ml pavlake na 100g čokolade, ali možete menjati u zavisnosti koliko gust fil želite, samo nemojte preterati. Da fil ne bi bio previše redak, nemojte ići dalje od 1:2/3.
Miloš se naravno mrštio kada sam posula tart krupnom solju, a u stvari ona se i ne oseća, samo daje malu jačinu slatkoći i čokoladnom ukusu.
Ovo je recept moje drage prijateljice Jovane koja je kraljica dekadentnih deserta. Jedino što je kod nje uvek svaki recept po malo izmenjen, doteran, promenjen i onda je prosto nemoguće ponoviti to što je ona napravila. Zato se svi oduševimo kada čujemo da Jocka donosi desert!
Kada sam prvi put pravila ovaj tart nije mi uspeo, danas znam i zašto – količina pavlake nije bila dobro upisana. Međutim, isprobavajući i igrajući se sa merama, shvatila sam da sa ovim tartom, nema mnogo greške. Čak i da stavite 200g čokolade u koru ispašće dobro – znam jer sam to jednom uradila greškom. Pošto mi Jovana nije tu, nisam htela da je zivkam, pa sam čistom logikom doterala stvari i dobila ovo čudo od čokolade. Fil je tako svilenkast, oduševiće vas!
A ako želite i vi ovakvu prazničnu dekoraciju na tanjiru, setite se kako smo od papira pravli pahulje kada smo bili mali, pa isecite jednu takvu, položite je na tanjir i pospite kakaom uz pomoć cediljke. Ako je tanjir tamniji, možete isto da uradite prah šećerom umesto kakaa.