Sastojci:
- Za ćufte: 600g mlevene ćuretine
- 1 mladi luk ili pola praziluka i čen belog luka
- so, biber, grančica majčine dušice, peršun, par listova nane, korica limuna
- Za čorbu: 1 glavica kelja
- 1 mladi luk
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 krompir
- 1 paškanat
- 1 tikvica
- pileći ili povrtni bujon
- so, biber, mleveni kim, sok i korica limuna, maslinovo ulje
Priprema:
Stavite sve sastojke za ćufte u blender i sameljite ili iseckajte sitno. Umesite sastojke sa mesom i napravite male čufte, manje od ping-pong loptica. Propržite ćufte na malo maslinovog ili kokosovog ulja da porumene sa svih strana.
U međuvremenu u veću šerpu dodajte maslinovo ulje, sitno seckani mladi luk i propržite. Dodajte beli luk i koricu limuna, a zatim i stno seckanu šargarepu, paškanat, tikvicu i krompir. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim dodajte kelj isečen na manje kocke i zalijte bujonom. Posolite i pobiberite, dodajte kim i prokuvajte. Nakon 20-ak minuta dodajte ćufte i limunov sok. Prokuvajte još 5 minuta.
Poslužite toplo uz krišku nekog finog hleba i po želji ljute papričice.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ok, ok… znam da niko ne voli kelj, ali verujte, stvarno vredi probati ovu čorbu! Ako ga baš toliko ne volite, ovu čorbicu možete napraviti i sa kupusom, uzmite jednu malu glavicu. Ja sam videla kelj na pijaci i poželela da mu dam šansu!
Umesto madog luka možete koristiti prazluk. Podelite ga na dva dela po dužini – jedan deo stavite u ćuftice, a drugi u čorbu. I ostalo povrće možete dodati ili preskočiti po želji.
Ćureće meso lako možte samleti u blenderu ili secku, mada se danas može naći i već samleveno u određenim radnjama, samo pazite da bude sveže. Ako nemate ćuretinu i piletina će biti dobra u ovom receptu. Važno je da bude neko ovako laganije meso, jer je akcenat ipak na povrću.
Ćufte možete ispeći i u rerni. Ja inače radim tako, ali ovaj put sam htela da imaju tu zlatnu koricu i slast koja se dobija prženjem.
Najbolje je da koristite sveže začinsko bilje. Ne morate baš sve što sam napisala, modifikujte po svom ukusu i onome što vam je dostupno. Naravno, ako nemate sveže biljčice biće ok is a suvim, samo smanjite količine. Mleveni kim ili kumin, daće ovom jelu blago orijentalni ukus koji se sjajno slaže sa limunom. Koristite organski limun čija korica može da se konzumira.
I eto, kompletan ručak na kašiku, idealan za ove kišne dane koji su se zaređali!