Sastojci za 2 osobe:
- 400g šnicli ćurećeg filea
- 1 veza špargli
- 1dl belog vina
- 2dl mlečne neutralne pavlake
- 2 čena belog luka
- ½ limuna (sok i korica)
- so, biber, maslinovo ulje, kockica putera
Priprema:
Očistite špargle lomeći im donji kraj. Operite i prosušite u čistoj kuhinjskoj krpi. Isecite ih na 3 ili 4 dela, zavisno od dužine stabljike. Na malo maslinovog ulja kratko propržite posoljene šnicle da se zarumene s obe strane. Izvadite iz tiganja, a u tiganj dodajte kockicu putera i špargle. Posolite i pržite 3 minuta, pa dodajte usitnjen beli luk. Pržite 10-ak sekundi da luk zamiriše, pa dodajte belo vino, limunov sok i koricu. Kada ispari alkohol nalijte pavlaku, promešajte i vratite šnicle u sos dodajte sveže mleveni biber i ostavite da krčka 10ak minuta.
Poslužite ovaj kremasti ručak uz zelenu salatu, integralni pirinač ili neki dodatak po svojoj želji.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Umesto ćuretine možete koristiti pileće belo meso, čak i tanke šnicle od teletine. Teletini treba mrvicu više vremena termičke obrade. Naravno, važno je da bude zaista teletina, ne junetina. U svakom slučaju sa mladim mekim mesom nema greške. Naravno, možete probati i sa šumskim piletom.
Špargle čistimo tako što ih savijemo negde na jednu trećinu stabljike od donjeg kraja, tu negde bi trebalo da stabljika pukne. Ako prosto odsečete krajeve, ostaće vam tvrdi vlaknasti deo, a ovako ona pukne baš tamo gde treba. Od ostataka možete kuvati bujon. O samim šparglama pisala sam vam u prošlom receptu, pa možete pročitati još detalja.
Ja sam koristila rose pošto sam imala jedan fini, ali vi možete koristiti belo vino, rose, verujem čak i proseko. Alkoholu treba minut do nekoliko minuta da ispari, zavisi od količine. Znaćete kada pomirišete paru treba da miriše slatkasto, bez one oštrine alkohola.
Pavlaku za kuvanje i šlag kupujem na pijaci na meru, to je mlečna pavlaka od punomasnog mleka koja se može dodati jelima ili umutiti u šlag. Skroz je drugačije gustine, strukture pa i ukusa, od onih iz prodavnice.
Ako želite možete dodati i neke začine po volji. Meni su so i biber ovde sasvim dovoljni. Sastojci su toliko lepi i sveži da im skoro ništa od začina ne treba.
Ja sam uz ove kremaste šnicle skuvala integralni pirinač u malo posoljene vode. Vi možete čak i bez ikakvog priloga, samo salata i neki fini hleb će biti dovoljni. Naravno čaša vina je za mene uvek dobra ideja uz fini obrok.