Čuveni žuti kolač sa borovnicama

Sastojci:

  • 400g borovnica
  • 4 krupnija ili 5 sitnijih jaja
  • 200g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera (opciono)
  • 2dl jogurta
  • 2dl ulja
  • 250g brašna
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • malo prah šećera za posipanje kolača

Priprema:

Kada počnete sa pripremom kolača uključite rernu na 250 C da se greje. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite do pola, nastavite da mutite postepeno dodajući šećer. Smanjite mikser na najmanju brzinu i polako umešajte žumanca. Zatim dodaje redom jogurt, ulje i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Posudu u kojoj ćete peći kolač namastite (ja sam koristila puter) i pospite brašnom. Sipajte smesu u posudu za pečenje i rasporedite borovnice po površini, slobodno pustite da neka potone u testo. Stavite kolač u rernu i smanjite temperaturu na 200-220 C (u zavisnosti od jačine rerne), a zatim posle 5 minuta smanjite na 180-200 C. Pecite kolač dok ivice ne počnu da se odvajaju od tepsije, a gornji sloj postane braonkast kao na slici.

Sačekajte da se ohladi i poslužite isečen na kocke i posut prah šećerom.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Najčuvenija verzija ovog kolača je naravno sa višnjama. Može se praviti i sa kajsijama, šljivama, malinama, izbor je veliki.

Važno je da sačekate da se voće dobro osuši nakon pranja, pre nego što ga stavite u kolač.

Ovde nema mnogo prostora za greške, sastojci su jednostavni i ukusni sami po sebi, tako da sve i da ne naraste dovoljno, sve i da se prepeče ili presuši, voće će mu dati sočnost, a ukus će svakako biti odličan. Kada nisam sigurna da li je kolač dovoljno pečen unutra, zabodite tanak nož u srednu, do dna i izvadite. Ako na njemu nema tragova razmazanog testa, već samo kondenz i po neka mrvica ispečenog testa onda je to to.

Ja sam malo smanjila količinu šećera u odnosu na originalne recepte, to uvek radim i već sam vam o tome pisala. Ovde svakako imamo i prah šećer odozgo, tako da je 200g sasvim dovoljno. Ako je voće koje koristite kiselije, možete dodati još 30-50g, ako je slatko, kao recimo kajsije, možete još smanjiti gramažu šećera u receptu.

Takođe, u originalnom receptu stoji 5 jaja, ali ja sam imala samo 4. Srećom to su bila 4 fina, krupna, domaća jaja, pa je bilo taman.

Dimenzije moje posude za pečenje su 25x25cm i kao što vidite kolač je veoma visok, tako da možete i 25x30cm.

Zašto sam rekla da ovde nema mnogo greške? Pa, pored toga što su jaja, voće, bršno i šećer slatkiš-kombinacija decenijama, moram da podelim sa vama situaciju: Prvo kada sam počela da spremam recept shvatila sam da imam samo 4 jaja, ok, kapiram krupna su – biće dovoljno (odlazak u prodavnicu nije opcija jer sam već 2 puta silazila tog dana, napolju je 50 stepani, a ja živim na 5. spratu i nemamo lift). Onda sam počela sa pripremom i desi mi se nešto za šta sam ja mislila da je najfatalnija greška – razlilo mi se žumance i deo je upao u belance. Bila sam ubeđena da se neće lepo umutiti i mislila sam da zbog toga sigurno neće narasti. Ali sam želela da verujem da će ovaj kolač da uspe. Ne da je uspeo, nego nismo mogli da prestanemo da ga jedemo! Da, belanca se nisu umutila u onaj čvrsti sneg, ali su se umutila lepo  kada sam sve sjedinila, smesa je ipak bila koliko toliko vazdušasta.

Zaključak – nikad ne očajavajte, dokle god ne ispečete kolač i ne probate ukus, ne znate da li je uspeo ili ne. A što se estetike tiče, pa kada osetite ukus ona nekako odmah pada u drugi plan.

Sa kojim voćem vi najviše volite legendarni žuti kolač?

5 Comments

  1. Branka

    Pored višanja lep je i sa jabukama.
    Jabuke oljuštiti, isecite na 2-3 cm, poredjajte u dublji pleh prethodno namazan puterom, pospite sa malo šećera i zapecite malo ( koliko da jabuke omeksaju). Dok se jabuke peku umutite smesu, u 1/3 smese dodati kašiku kakaa a ostatak ostaviti žut. Izvaditi pleh iz rerne i u rupice sipati kakao smesu, vratiti u rernu na pet minuta, nakon kojih sipamo žutu smesu, Ispečen kolač izvaditi iz pleha, okrenuti stranu sa jabukama, premazati u tankom sloju džemom od kajsija. Kolač ukrasiti slagom

    1. Milica

      Hvaaaalaaa draga Branka! Mama pravi sličan izvrnuti kolač sa jabukama, samo bez kakaa. U planu je za zimu 🙂

  2. Mara

    Pravim ga često!! Naizgled je običantzv. žuti kolač, ali borovnice mu daju neku dozu egzotike. Obožavam vaš recept. Uvek uspe i ukućani uživaju u ovom kolaču!

    1. Milica

      Hvala mnogo! Raduje me da Vam služe recepti! Što se kolača tiče, da, ja ga nekako najčešće pravim sa Borovnicama. Pravila sam sa višnjama i speltinim brašnom pre nkog vremena, još je sočniji sa speltom, probajte.

  3. Ana

    Kolač je odličan. Napravila sam sa integralnim brašnom i opet je premekan.
    Što se šećera tiče, 200gr je taman dovoljno da ne bude presladak.
    Ima samo jednu manu, a to je da brzo nestane pa je ipak potrebna dupla mera 😄

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno

[instagram-feed]