Sastojci:
- cvetovi tikvica sa ili bez bebi tikvica
- 1 šolja brašna
- 1 jaje
- 1 čaša hladne vode (ja sam koristila gaziranu)
- za punjenje: inćuni, mocarela
- ulje za prženje
Priprema:
Nežno otvorite cvetove da ne puknu, izvadite tučak i operite tikvice. U svaki cvet stavite komad inćuna i komadić mocarele. Zavrnite vrh, kako bi punjenje ostalo unutra. Izlupajte jedno jaje, dodajte brašno i ledeno hladnu vodu i izmešajte da se sjedini. Smesa bi trebalo da je samo malo gušća od smese za palačinke. Umačite tikvice sa cvetovima u smesu i spuštajte u vrelo ulje. Pržite povremeno okrećući dok ne porumene sa svih strana. Izvadite na papirni ubrus da se ocedi višak masnoće.
Servirajte uz salatu i uživajte!
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ako imate sreće da naletite na cvetove tikvica u prodaji ili još veću sreću da gajite svoju baštu, obavezno isprobajte ovaj rcept! Postoje ženski i muški cvetovi, ženski su sitniji i to su ovi na slici, nalaze se na vrhu malenih tikvica. Muški su veći i lakši za punjenje, oni se nalaze na grančici. Koje god da nađete, uživaćete.
Punjenja su razna, ovaj recept koji sam podelila sa vama je rimski način pripreme – inćuni i mocarela. Možete staviti rikotu sa malo parmezana i korice limuna, a možte pržiti i prazne cvetove umočene u tempuru – opcije su razne. Svakako ovo vrlo lako može bit posno jelo.
Za tempuru takođe postoje razni recepti. Umesto jajeta i vode možete koristiti samo brašno i pivo. Važno je da tečnost bude hladna. Umesto kisele vode, može i obična. Kako da proverite gustinu tempure – umočite suvu kašiku u tempuru, ako se smesa lepi za kašiku previše, znači da treba još malo vode, ako se odmah sjuri treba vam još brašna. Dakle poenta je da jedan sloj ostaje na kašiki, ali da ostatak lagano curi sa nje.
Ulje ne mora biti preduboko, ali mora biti vruće. Ja sam ovog puta imala pirinčano ulje. Hranu retko pržim, a u dubokom ulju skoro nikad, pa sam zato sebi dopustila ovaj izdlet u deep fry.
U nekim receptima stoji da je cvetove potrebno prvo potopiti u mlaku vodu kako bi se lakše otvorili. To sam kasno saznala, ali i ovako su ispali super. Kažu da uklanjanje tučka nije obaavezno, ali da nekome može biti teško za varenje, zato ipak otkinite taj deo.
Kada sam ih ugledala pre nekoliko dana na Kaleniću, naravno nisam mogla da im odolim, bez obzira na cenu. U nekim restoranima ovo je pravi delikates, a u Italiji – ovo je najpopularnije predjelo.
Ako isprobate ovaj recept šaljite mi utiske i slike.