Sastojci:
- 2 konzerve tune
- 1 kašičica senfa
- 1 kašičica taana (tahini paste)
- 4-6 kornišona ili 3 veća kisela krastavčića
- nekoliko kapara
- limunov sok, maslinovo ulje, sveže mleveni biber
- 1 inćun (nije obavezno)
Priprema:
Tunu ocedite od ulja ili salamure u kojoj se nalazi. Sve sastojke stavite u blender ili secka i obradite do teksture paštete. Probajte i korigujte ukus po potrebi.
Servirajte uz paradajz i masline, ako ne postite može i jogurt.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Od kad na ovaj način pripremam paštetu nisam ni jednom uzela kupovnu. Tajna je u kašičici tahini paste, tj. taana. On pašteti daje baš tu teksturu kupovne, minus svi mogući konzervansi i dodaci kojima ne umem ni da pročitam naziv. Možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane i skoro svim marketima, na odeljku zdrave hrane, a možete ga napraviti i sami.
Koristite što kvalitetniju tunu, najbolje komadi tune u salamuri, pre nego komadići u biljnom ulju.
Ukoliko želite, možete nekad da probate i uz dodatak kašike ajvara ili malo ljute papričice.
U dane posta ovo je obavezan doručak u našoj kući.