Kinoa sa brokolijem i sremuš pestom
Sastojci:
- 100g kinoe
- 2 kašike sremuš pesta
- 1 šaka brokolija
- limun
- maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
Skuvajte kinou i sačekajte da se malo prohladi. Izblanširajte brokoli – kuvajte ga 5 minuta u ključaloj vodi, a zatim stavite u ledenu vodu da bi zadržao boju, iseckajte. U činiji izmešajte kinou, brokoli i pesto. Iscedite malo limunovog soka, po ukusu dodajte još maslinovog ulja, soli i bibera.
Poslužite kao prilog uz meso, ribu ili kao glavno jelo uz salatu po želji.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
U ovoj varijanti koristila sam nedavno napravljeni posni pesto od sremuša, vi naravno možete koristiti i mrsnu varijantu. Možete upotrebiti i neko drugo povrće umesto brokolija – romanesko, kovrdžavi kelj, pečeni preokelj…
Umesto kinoe možete skuvati proso, ako više volite. Meni je kinoa draža, ali je i proso sjajna namirnica, izbor je samo vaš.
Ne bih imala mnogo šta da dodam na temu ovog jela, nisam ni misila da pišem detaljan recept, ali je moja prijateljica Mirta probala ovo jelo kod mene pre neko veče i toliko se oduševila, da je insistirala da ga detaljno opišem. Pa eto, isprobajte i uživajte!
Namaz od indijskog oraha i sremuš pesta
Sastojci:
- 100 g sirovog indijskog oraha
- ½ većeg ili 1 mali avokado
- 2 kašike pesta od sremuša
- sok od pola limuna
Pripema:
Indijski orah potopite na 5, 6 sati ili preko noći. Nakon što je odstojao, procedite indijski orah, stavite sve sastojke u činiju i ispasirajte štapnim mikserom, ako imate dobar blender, možete i u njemu. Važno je da dobijete kremastu strukturu i da indijski orah bude potpuno samleven. Ako nećete odmah poslužiti namaz, obavezno ga poprskajte sa još malo limunovog soka jer u suprotnom može da potamni, zbog avokada.
Poslužite uz zdrave krekere kao grickalicu ili uz neki fini tostiran hleb za doručak.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Ukoliko do sada niste probali namaze od sirovog indijskog oraha, toplo preporučujem. Sjajan je kad se ovako potopi preko noći i fino izblendira, kao da jedete krem sir!
Ovog puta sam za posni pesto koristila blanširane bademe koje sam blago prepekla. Bademi, lešnici, orasi.. sve te zamene za pesto su sjajne, ali moram priznati da su pinjole zaista kraljevsko koštunjavo voće kada je u pitanju pesto. Jeste cena jaka, ali probjte nekad, stvarno ćete se oduševiti! Pritom, dovoljna je zaista mala koliina, oko 50g, tako da nije toliko strašno kada se uzme u obzir bogatstvo ukusa.
Posle pinjola na drugom mestu su mi pečeni lešnici, pa onda dalje može bilo šta. Svakako nećete pogrešiti šta god da isprobate za mrsnu ili posnu varijantu. Igrajte se u kuhinji, u tome je poenta. Samo sačekajte da se orašidi prohlade pre nego što počnete da pravite pesto, u suprotnom će od toplote listovi sremša potamneti. Ne smeta, ali je lepše kad je pesto svetliji.
Ovaj namaz može i bez avokada, ali meni je bila želja da ga obogatim dodatno finom masnoćom i ukusom koji obožavam…
I to vam je to, nema mnogo mudrovanja, isprobavajte, pravite sremuš pesto dokle god ima sremuša jer sezona mu je kratka, trba iskoristiti ovu fantastičnu biljčicu dok imamo priliku.