Dve salate za osveženje

Sastojci:

  • 100g baby spanaća
  • 1 granny smith jabuka
  • 30g brusnice
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica senfa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • 1 komorač
  • 1 kašika meda
  • sok od pola limuna

Priprema:

Operite spanać, isecite jabuku na jako tanke kriške, iseckajte suve brusnice. U posebnoj činijici smućkajte med, limunov sok i maslinovo ulje i prelijte preko salate.

Komoraču odsecite dno i vrhove, odstranite spoljni sloj i ako je potrebno operite ga. Isecite komorač na pola po dužini i usitnite na rebarca, kao kad sečete crni luk. Prelijte komorač medom i sokom od pola limuna i dobro izmešajte.

Salate možete jesti za užinu ili poslužiti uz pečeno meso. Komorač ide fino i uz ribu.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ako nemate spanać za prvu salatu, možete koristiti zelenu salatu ili miks zelene i rukole. Bilo bi dobro da nekad probate i sa spanaćem, pošto se sjajno slaže sa kiselinom zelene jabuke. Možete koristiti i neku drugu vrstu jabuka, ali ove su najkompatibilnije za salatu. Jednom ću probati i sa kruškama.

 Ja sam imala i sušene višnje (bez dodatnog šećera) pa sam naseckala i njih. Možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane. Može se dodati i malo pečenog susama.

Ne znam da li ste imali priliku da probate komorač. Ja ga najviše volim u svežem obliku. Može se iseći i na kriške i razdvojiti na čamčiće, pa poslužiti sa drugim svežim povrćem i nekim vege umakom kao zdrave grickalice.

Kada sam poslednji put kupovala komorač, jedna žena me je pitala kako ga pripremam, pa sam joj ispričala recept za ovu salatu. Tako sam dobila ideju da ga i sa vama podelim. Inače, recept sam dobila od moje najdraže Mirte, ona uvek ima najneobičnije ideje. Ideju ya salatu od spanaća dobila sam od kume Saške. Mnogo je kul kad imate tako divne žene da vas inspirišu.

Komorač ima jako interesantnu hrskavu, a svilenkastu strukturu. Ukus ima jaaako blagu notu anisa, koji ja inače ne volim, ali u komoraču mi se dopada.

Ove dve salate su nama bile večera, a vi ih probajte u nekoj svojoj kombinaciji. Ja jedva čekam leto da ih napravim i dobro ohladim, biće savršeno osveženje za visoke temperature.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno