Sastojci:
- na 1 kg očišćenih kajsija 100-150g šećera
Priprema:
Kajsije operite, očistite od koštica i izmerite. Stavite kajsije u šerpu u kojoj ćete kuvati džem i rukama izgnjavite voćke. Ako su dovoljno zrele i sočne to će vam ići lako, ako pod rukom osetite da su neki delovi pretvrdi, možete ih naseckati i nožem. Dodajte šećer odozgo i stavite da se krčka, prvo na srednje jaku vatru, a onda postepeno smanjujte temperaturu. Mešajte povremeno i krčkajte na niskoj temperaturi.
Za 1 kg kajsija potrebno je 30-40 minuta da se skuva. Sipajte vruć džem u vruće tegle i ušuškajte u dunst za pasterizaciju.
Detalji i saveti uz ovaj recept:
Mislim da je džem od kajsija jedan od najomiljenijih. Ja ga najviše volim u džem rolatu i u vanilicama.
Čula sam da je vrhunac umetnosti kad džem ostane svetao, kao sama kajsija. Iskreno meni je uvek takav. Mislim da to ima veze s tim da čim operete i očistite kajsije, počnete da kuvate džem. Takođe, važno je ne preterivati sa šećerom! Želimo da se oseti ukus kajsije, ne slatkoća sa aromom kajsije.
Kajsije su zaista slatke same po sebi i imaju tu prirodno džemastu strukturu, zato se tako brzo i lako kuvaju. Dakle nemojte ih prekuvati. Čim vidite da su se sve raspale, izvadite kašičicu džema na tacnu da se ohladi. Proverite ukus i gustinu. Bolje da je džem malo ređi, nego da je prekuvan.
Iako sam vam već pisala o starinskoj pasterizaciji u dunstu – ponoviću, za one koji su došli isključivo po ovaj recept. U neki ćošak kuhinje stavite jedno složeno ćebe na pod. 10ak minuta pre kraja pripreme džema u šerpicu u koju mogu da stanu 3, 4 teglice sipajte dva prsta vode. Poređajte teglice i uključite ringlu na srednju temperaturu da polako počnu da se zagrevaju. Kada je džem gotov, a voda skoro provrela, polako sipajte vruć džem u vruće tegle. Uz pomoć kuhinjske rukavice ili krpe izvadite teglicu, zatvorite je dobro uz pomoć krpe, pazite i tegla i poklopac će biti vreli. Naređajte teglice u ćebe i dobro ih ušuškajte. Ako imate perjani jastuk još bolje, stavite ih na jastuk i pokrijte presavijenim ćebetom. Važno je samo da su dobro ušuškane.
Nakon 24-36h kada se džem ohladi izvadite ga iz dunsta i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Imam sreću da već dve godine uzimam predivne kajsije od divnih ljudi sa gazdinstva Tešović iz okoline Pančeva. Ove godine nisu mnogo rodile, ali sam ja ipak uspela da dođem do 2 gajbe, jer džema od kajsija ne sme da fali! Kažem da imam sreću jer su njihove kajsije san snova. Svaka je slatka kao med, mekana, jedra, sočna. Moj muž koji je odrastao na seluu kaže a od malena nije jeo takve. I zasta od njih je džem najukusniji, kuva se uz minimalnu količinu šećera, čisto da bi se očuvao tokom cele zime. Jer kao što znate, ja ne stavljam nikakve veštačke dodatke, fixove, konzervanse i ostalo.
Ove godine napravila sam i dve teglice džema od kajsije bez šećera za probu. Proces je potpuno isti, samo nisam dodavala šećer. Odradila sam i pasterizaciju na isti način. Ukus je fenomenalan jer su kajsije bile slatke. Jedino ne znam koliko će dugo moći a se održi u frižideru u teglama. Ako imate dovoljno veliki zamrzivač, ohladite ovaj džem bez šećera, spakujte ga u plastične kutije za zamrzavanje i čuvajte na taj način. Čim odmznete džem bez šećera, čuvajte ga u frižideru i pojedite brzo.