Džem rolat

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • džem od kajsija (jedna manja tegla, oko 300g)

Priprema:

Uključite rernu na 250C da se zagreje dok umutite rolat.
Odvojite žumanca i počnite da mutite belanca u većoj posudi, kada se podignu dodajte jednu po jednu kašiku šećera, muteći između. Zatim dodajte na isti način jedno po jedno žumance. Na kraju i brašno – kašiku po kašiku. Kada je smesa sjedinjena rasporedite je špatulom na papir za pečenje u plehu. Neka debljina bude 1 do 1.5cm.

Stavite u rernu i nakon 1-2 minuta, kad počne da narasta smanjite temperaturu na 220C. Pecite ukupno 10-12 minuta. Dok se rolat peče, pokvasite čistu kuhinjsku krpu, dobro je iscedite i raširite je na radnu površinu.

Pečen rolat stavite gornjom površinom na krpu i lagano uklonite papir za pečenje. Premažite obilno džemom i umotajte uz pomoć krpe. Prebacite ga na tacnu i sačekajte par minuta pre sečenja da se ohladi.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je recept moje mame, koji je ona dobila od Nane. Sećam se Naninog čuvenog rolata koji je pekla za slavu obavezno i ponekad kad dolazi moj ujak. Ona je krpu posipala kristal šećerom pre nego što prevrne rolat, mislim da je to više bilo dekoratovno. S obzirom koliko se tada manje jelo slatkog, mogli su sebi da dozvole taj luksuz.

Svi recepti u glavnom sadrže istu razmeru sastojaka 4-4-4, ali ono što čini ovaj rolat posebno vazdušastim jeste ta jedna kašika brašna manje. Možete praviti rolat i od više jaja. Ja sam probala i od 5 i 6, samo uvek kašika brašna manje.

Uvek koristim domaći džem, verujte mi nije nikakva muka skuvati ga, čim krene voće kačiću vam recepte redom. Do tada nađite kod neke bake na pijaci ili na internetu, sada ima mnogo takvih ponuda.

Možete probati i sa džemom od šljiva ili malina. Meni je ovaj klasik sa kajsijom omiljeni.

Važno: Budite darežljivi sa džemom! Ja u glavnom potrošim celu manju teglicu za jedan rolat. Sam rolat odmah upije određenu količinu i čim odstoji deluje kao da ste stavili mnogo manje.

Jaja mutite polako, kao što stoji gore: dobro umutite belanca i polako dodajte ostale sastojke jedan po jedan, kašiku po kašiku, muteći između bar pola minuta.

Mali trik koji sam otkrila prilikom ovog fotografisanja jeste da se čiste ivice parčića rolata, bez drobljenja dobiju kada se rolat seče vlažnim nožem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno