Galeta sa šparglom i sirom

Sastojci:

300g brašna (spelta i/ili integralno pšenično)
200g putera

  • 4 kašike ledene vode
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 veza špargli
  • 250g sira (sitan sir/krem sir/meki beli punomasni)
  • 4-5 sušenih paradajza iz ulja
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike soka od limuna i korica limuna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike sveže rendanog parmezana
  • so, biber, ruzmrin, susam za posipanje

Priprema:

Isecite puter na kockice oko 1cm i stavite ga na 10 minuta u zamrzivač. Dodajte malo soli u brašno i dodajte ledeni puter. Prstima utrljajte puter u brašno tako da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte 4 kašike ledene vode i sirće, sjedinite testo. Ostavite 10-ak minuta u frižideru i za to vreme pripremite fil: usitnite sir, dodajte limun, biber i rendani parmezan. Očistite drške špargli od drvenastog dela, operite, osušite i presecite na 2-3 dela. Na papiru za pečenje rastanjite koru oklagijom u krug, na debljinu do 0.5cm. Rasporedite sir do 5cm od ivice testa. Poređajte špargle u krug tako da vrhovi idu ka centru. Između naseckajte sušeni paradajz, malo posolite zbog špargli i poprskajte maslinovim uljem. Ivice kruga savijte ka sredini tako da centar ostane otvoren i po želji pospite susamom. Pecite na 200C 30-40 minuta, dok kora ne počne da rumeni.

Poslužite uz salatu, masline, vino i dobro društvo.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ako vam je nejasno kako se čiste špargle, na mom instagram profilu u sekciji video, pronaćićete jedan live koji sam snimila kako se čisti onaj drvenasti deo špargli. A i u receptu za ćuretinu sa šparglom imate opis.

Znam da će se mnogi pitati kakav sir da koriste. Ja sam koristila domaći sir koji kupujem na pijaci, a prodaje se kao krem sir u kriškama. Vi možete koristiti bilo koji krem sir, možete ga pomešati sa malo izdrobljene fete, važno je da se sir lako mrvi i da je mazive teksture. Švapski sir je takođe odličan za ovaj recept. Možete koristiti čak i rikotu.

Ako nemate sušeni paradajz, možete dodati i seckani čeri. Takođe, super je da u sir dodate začine. Ja sam izmrvila malo ruzmarina. Susam možete preskočiti ako nemate, nije obavezno.

Recept za testo je sličan receptu za slanu galetu, ali sam ovog puta želela lisnatiju teksturu, pa sam izbacila jaje i povećala količinu vode i putera. Takođe, dodala sam jabukovo sirće, ne znam kako pomaže, ali stvarno je tekstura bila drugačija.

Brašno birajte po svom ukusu. Možete koristiti pšenično belo, integralno pšenično, fino mlevenu ili integralnu speltu, čak i malu količinu kukuruznog. Ja sam ostala na minimumu sa izborom brašna pa sam ovog puta kombinovala pšenično integralno, polbu i vrlo malo belog brašna tipa 00 (to sam imala u kući). Za galete, kiš i slane pite uvek koristim bar pola količine integralnog brašna jer je onda kora mnogo ukusnija.

Nešto slično možete napraviti i sa lisnatim testom, samo će oblik biti četvrtast i treba premazati presavijene ivice. Ja ne kupujem lisnato testo jer kod nas još nisam našla neko napravljeno sa puterom umesto sveprisutnog margarina i bez nekih dodataka i aditiva.

Ovo testo koje koristim se zaista lako pravi, ako imate neki food procesor možete praviti u njemu, dovoljno je samo nekoliko pulseva da se puter usitini i nakon dodavanja tečnosti da se smesa poveže.

Isprobajte ovu slanu poslasticu koja je nestala sa stola u rekordnom roku i javite utiske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno