Sastojci:
- beli luk
- maslinovo ulje
- začini po želji
Priprema:
Očistite čena belog luka i stavite u manju posudu za pečenje, bilo bi sjajno da ima i poklopac, nalijte maslinovim uljem i dodajte začine po želji. Poklopite i stavite u rernu na 120-150 C nekih 2-3h, tj. dok luk ne postane skroz mekan i po malo lepljiv. Možete krčkati i u šerpici na šporetu na jako niskoj temperaturi. Važno je da se luk krčka u masnoći, a ne da se prži.
Čuvajte ovako pripremljen beli luk u čistoj tegli u frižideru. Možete ga dodati u razna jela, soseve, prelive za salatu, staviti na tost… Mogućnosti je bezbroj!
Detalji i saveti uz ovj recept:
Confit je francuski način čuvanja hrane. Kada kažem „čuvanja“ mislim na sve one pojmove – konzervacija, pasterizacija, prezerviranje… dakle sve što se koristilo kako bi se namirnice što duže održale u životu bez postojanja fržidera. Jedno od najpoznatijih jela je svakako pačiji confit (confit de canard), pačije meso dugo kuvano u pačijoj masti. Na ovaj način – dugim kuvanjem na niskim temperaturama gde su namirice potpuno uronjene u masnoću, dobija se svilenkasta, preukusna, predivna tekstura. A samo jelo može u toj istoj masnoći biti čuvano određeno vreme.
Osim belog luka, još nisam pravila ni jednu namirnicu na ovaj način, ali sam jela ovakvu pačetinu i zaista je sjajna.
Ovako pripremljen beli luk je preeeukusan! Postanje razmaziv, lepljiv, blago karamelizovan, slatkast… Ideeealan je za namaze i sseve. Ja mnogo volim bei luk, ali ne volim da mirišm na njega, kao i većina. Zato mi je ovaj garlic confit odličan za humus, babaganuš, i sve druge namaze u koje bi inače išao svež.
Ranije sam za takva jela koristila beli luk koji sam pekla zamotan u papir za pečenje pa u foliju, ali ovo je mnoogo bolja varijanta, prvo što je ukusnije, dugo što tako pripremljn može da stoji u frižideru dugo i da ga imate kad god zatreba, treće – kad potrošite luk ostaje vam predivno aromatizovano ulje koje možete takože da dodajete u razna jela i prelive. Sa ovim aromatičnim uljem možete napraviti i čuveni aioli sos (majonez sa belim lukom) bez dodavanja belog luka.
Umesto maslinovog, možete koristiti i neko drugo ulje ili čak puter. Ali puter morate da prcedite jer kad se stegne biće teško iz njega izdvojiti čena posle. Šta god da odlučite da koistite od sastojaka u smislu masnoće i začina, trudite se da sastojci, kao i uvek, budu što kvalitetniji.
A vi, da li ste nekada probali konfitirane namirnice?