Glazirani losos i krckavi krompirići iz rerne

Sastojci za dve osobe:

  • 2 šnicle lososa
  • 300-400g krompira (mladog ili starog)
  • 5 čena belog luka (2 za ribu i 3 za krompir)
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1-2 kašike meda
  • sok od pola narandže
  • 2-3 kašike soja sosa
  • so, tucana paprika, maslinovo ulje

Priprema:

Mlade krompiriće operite. Ako su neki krupniji presecite i stavite u posoljenu vodu sa 3 čena belog luka da se kuva, kada provri krčkajte 10-ak minuta. Ocedite dobro, istresite na pleh, posolite krupnom morskom solju i pospite maslinovim uljem. Promešajte kašikom i malo pritisnite svaki krompirić da se raspukne. Pecite u rerni na najvišoj temperaturi dok ne porumene.

Dok se krompirići peku zagrejte tiganj do srednje jake temperature i dodajte 2-3 kašike ulja. Stavite losos kožom na gore, da se prži nekih 4 minuta. Za to vreme izmešajte sok od limuna i pomorandže sa medom, soja sosom i tucanom paprikom. Okrenite pažljivo losos i pržite još 2 minuta. Dodajte usitnjen beli luk i posle par sekundi dodajte ostale sastojke za glazuru. Poklopite i krčkajte na lagano još nekih 5 minuta, prelivajući losos s vremena na vreme.

Poslužite uz zelenu salatu.

Detalji i saveti uz ovaj recept:

Ovo je jako jednostavan recept i nema previše mudrovanja.

Ako imate losos sa kog je skunuta koža pažljivo ga okrenite da se šnicla ne bi raspala. Šnicla bi trebalo da teži 150-200g za jednu osobu.

Nakon što ocedite vodu iz krompira, možete vratiti šerpu na toplu ringlu još minut, čisto da višak vode ispari iz krompira. Samo s vremena na vreme protresite šerpu da se ne zalepi za dno. Umesto mladih krompirića, možete pripremati i stari krompir. Važno je da bude neka od crvenih sorti, jer ga na kraju ipak pečemo. Ako umesto mladih krompirića koristite stari krompir, nasecite na komade pre kuvanja. Kada budete mešali u plehu pred pečenje, kašika će malo da razmekša svaki komad i to će biti taj najlepši krckavi deo svakog zalogaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Preporučeno